Грета Тунберг
на снимката: Грета Тунберг

17-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг за пореден път разкритикува световните лидери, че бездействат по отношение на климата. На Световния икономически форум в Давос, Тунберг заяви, че на практика не е било направено нищо за климата, дори след няколкото месеца масови демонстрации на млади хора в цял свят.

„Климатът и околната среда са гореща тема днес, но на практика нищо не бе направено, емисиите въглероден диоксид не са намалели“, каза Тунберг при откриването на Световния икономически форум в швейцарския курорт.

Тя заяви още, че борбата срещу глобалното затопляне е в самото си начало и че хората трябва да се вслушват повече в науката за климатичните промени и повишаването на температурата на планетата.

„Ако не се отнасяме към ставащото като към истинска криза, не можем да го решим“, каза 17-годишната шведка.

Припомняме, че с изказването си на срещата за климата на ООН, Тунберг разбуни духовете. Тя бе изключително остра, обръщайки се към световния политически елит.

„Всичко това е грешно. Не би трябвало да съм тук. Трябва да съм обратно в училище от другата страна на океана, но вие продължавате да идвате при нас младите хора за надежда. Как смеете“, каза тя и допълни: „Откраднахте мечтите ми и детството ми с празните си думи.“

17-годишната Грета Тунберг идва в Давос за втора поредна година, за да призове международната общност и деловите среди да се активизират и да предприемат действия, имайки предвид извънредната ситуация с климата.

Не е ясно обаче дали момичето ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп, с когото си разменя удари в Туитър.

Американският президент, който вече беше в Давос през 2018 г., ще произнесе речта си в същия ден, в който американските сенатори ще започнат процеса по отстраняването му от длъжност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!