Грета Тунберг
на снимката: Грета Тунберг

Шведската активистка, която се бори срещу климатичните промери, Грета Тунберг, се извини за свои думи, в които призовава към насилие, предава МИА. По време на своя реч в Торино тя заяви, че „политиците трябва да бъдат притиснати до стената“, защото бягат от своята отговорност да се борят срещу изменението на климата.

Множество критици на младата активистка, обаче, видяха в думите й призив към насилие, и я обвиниха, че се застъпва за насилие в обществото.

От своя страна, Тунберг обясни думите си с факта, че „това се случва, когато импровизирате реч на чужд език“, и добави, че в родния й шведски език значението на „притискане до стената“ не изразява насилие, а е опис на ситуация, когато човек е принуден да вземе крайни мерки, за да реши труден въпрос или ситуация. Активистката се извини на всички, които са разбрали думите й по грешен начин.

Скандалът с думите на Тунберг пък отекна и в американските медии. В списание зад Океана Тунберг коментира, че тя е символ на младежко движние, което вдъхновява с борбата си против всички форми на насилие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!