Никола Груевски
на нсимката: Никола Груевски

Бившият македонски премиер Никола Груевски съобщи на страницата си във Фейсбук, че е получил политическо убежище в Унгария.

В изложението си във Фейсбук Груевски се спира пространно на събитията около себе си.

„Днес Република Унгария, страна-членка на ЕС и НАТО, отговори положително на моето предварително подадено заявление за получаване на политическо убежище заради политическо преследване в Република Македония.

В молбата за политическо убежище посочих, че го търся заради политическо преследване от новото правителство, ръководено от партията СДСМ.

Посочих, че правителството иска да ми отнеме свободата, ползвайки недемократични стъпки и методи и злоупотребявайки с прокуратурата и съдебната система в Македония.“

По-нататък Груевски дава своята гледна точка на скандала с незаконното подслушване. Описвайки положението си в Македония като нетърпимо и пълно със заплахи срещу живота му, той аргументира бягството си в Унгария.

Припомняме, че преди няколко дни стана известно, че бившият премиер Никола Груевски е изпразнил всичките си банкови сметки още през септември, когато на пресконференция в парламента твърдеше, че е жертва на политическо преследване и в периода, когато Апелативния съд на открито заседание обсъждаше неговите жалби и се очакваше да вземе окончателно решение дали ще отиде в затвора.

Груевски получи две години ефективна присъда по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за над 650 000 евро, докато беше премиер. По делото „Танк“ бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска беше осъдена на шест години затвор.

Груевски управлява еднолично Македония в продължение на 10 години – до януари 2016 година. Той бе принуден да подаде оставка след масови протести и разкритията за тежки корупционни схеми, натиск върху съдебната система и тотален контрол над медиите.

В края на 2017 година Груевски подаде оставка като лидер на ВМРО-ДПМНЕ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!