Никола Груевски
на снимката: Бившият македонски премиер Никола Груевски

Предишният премиер на Македония Никола Груевски получи от съда две години затвор по т. нар. дело „Танк“. Присъдата беше произнесена за действията му като подбудител за извършването на престъпление. Той има правото да я обжалва в по-горна инстанция. Ако и там тя бъде потвърдена, делото ще отиде в Апелативния съд. По същото дело на шест години и половина затвор беше осъден и бившият заместник-министър на вътрешните работи Гьоко Поповски.

Съдията Добрила Кацарска каза при произнасянето на присъдата, че двамата осъдени трябва в срок от 15 дни след окончателното решение да възстановят щетите, причинени по този случай.

Бившият премиер днес не присъства на произнасяне на решението по делото „Танк“, но бе представляван от своите защитници Саня Алексич, Димитър Дангов и Боро Тасевски.

Главния обвиняем Поповски беше доведен в съда с белезници от следствения арест в Скопие. Вчера той, като бивш заместник-министър на вътрешните работи, беше осъден на девет години затвор за злоупотреба със служебно положение по делото „Триста“ – за доставката на 300 превозни средства за МВР. След вчерашната присъда той беше прибран в ареста поради опасност от бягство и укриване.

За третата обвиняема – Гордана Янкуловска – преди един месец процедурата бе отсрочена и заседание на съда е насрочено за 28 юни.

Според присъдата, прочетена от съдия Кацарска, Никола Груевски е оказал влияние върху другите двама обвиняеми по начин, така че Гордана Янкуловска е поискала МВР да купи лек автомобил „Мерцедес“ за премиера. Янкуловска накарала Гьоко Поповски при закупуването на автомобила да фаворизира „Mak Ауто Стар“ ДООЕЛ Скопие.

Лимузината, която струва около 600 000 евро, беше на разпореждане на вътрешното министерство при предишния кабинет.

„Мерцедес“-ът беше споменат в една от „бомбите“, т.е. записаните телефонни разговори, чрез които сегашният премиер Зоран Заев запозна преди две години македонската общественост с безобразията, вършени по време на управлението на Никола Груевски.

В един от разговорите с Янкуловска Груевски казва:

„Искам да бъде последен модел – Full „Mercedes“. На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да „разиграем“, че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР”, казва Груевски, на което Янкуловска отговаря: “Да, да така ще бъде. Колата ще се води на МВР“.

„Ей, нямаш представа каква фантазия е колата – има и масаж на задните седалки. Няма по-хубава кола в Македония от тази – пояснява Янкуловска пък в разговор с тогавашния шеф на спецслужбите Сашо Миялков. „Супер, №1, перфектен, подчертава“ тя.

Пред сградата на наказателния съд се бяха събрали около 30 привърженици на Груевски, между които и предишния кмет на Скопие Коце Траяновски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!