Хуан Гуайдо
на снимката: Обявилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо

Присъствието на руски военни във Венецуела нарушава конституцията на страната, заяви Хуан Гуайдо, лидерът на опозицията, който е признат за временен президент на страната от САЩ и много от техните съюзници.

„Изглежда (правителството на президента Никола Мадуро) не вярва на собствените си войски, защото внася други … и с това отново нарушава конституцията“, каза Гуайдо пред депутатите в управляваното от опозицията Народно събрание.

Законодателната власт твърди, че само тя има законното право да разрешава присъствието на чуждестранни военни мисии във Венецуела.

РУСИЯ НЕ ПРИЗНАВА ВОЕННА НАМЕСА

„Москва изразява съжаление, че ръководството на Организацията на американските държави (ОАД), реши да подкрепи „колонизаторските амбиции“ на Вашингтон и неоснователно обвини Русия в намеса във вътрешните работи на Венецуела, и дори във военна намеса“, каза говорителка на руското външно министерство Мария Захарова пред „Спутник“.

Тя добави, че Москва не е изненадана от „политически мотивираната“ и неоснователна претенция на генералния секретариат на ОАД. Той твърди, че Русия, която подкрепя законното правителство на венецуелския президент Николас Мадуро, е провела военна интервенция във Венецуела, като по този начин е нарушила нейния суверенитет.

„Руската федерация развива сътрудничеството си с Венецуела при стриктно спазване на конституцията на тази страна и при пълно зачитане на нейните законодателни норми. Присъствието на руските военни специалисти на територията на Венецуела е уредено в споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между двете държави, подписано през май 2001 г.“, допълни Захарова.

Припомяняме, че преди няколко дни два руски самолета доставиха военно оборудване във Венецуела. Това предизвика недоволствотона международната общност и провокира нови предупреждения от страна на САЩ, към Москва да не се намесва военно в конфликтната ситуация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук