Тръмп, реч, Китай

Американското Министерство на отбраната разреши финансиране в размер на 1 млрд. долара за изграждането на дългоочакваната стена на Тръмп на границата между САЩ и Мексико, предаде АФП.

Американският президент Доналд Тръмп въведе миналия месец национална извънредна ситуация, за да спечели до 8 млрд. долара федерално финансиране за изграждане на стена по американската граница с Мексико. Тръмп многократно е заявявал, че границата е необходима, за да се предотврати нахлуването на престъпници и терористи в Съединените щати.

Камарата на представителите на САЩ ще проведе гласуване във вторник по въпроса дали да зачете ветото на Тръмп върху законодателство, което би прекратило националното му извънредно положение за сигурността на границите. Председателят на американската камара Ненси Пелоси, която нарече извънредното положение на президента „беззаконие“, обяви гласуването в прессъобщение от 15 март.

„На 26 март парламентът отново ще предприеме действия, за да защити нашата Конституция и нашата демокрация от декларацията на президента за извънредно положение, като проведе гласуване за отмяна на неговото вето“, каза Пелоси в съобщението.

Тръмп издаде първото вето в своето президентство на 15 март, като отстрани резолюцията на Конгреса за прекратяване на националното си извънредно положение, което премина с подкрепата на двете партии в двете камари.

Опитът да се отмени ветото на Тръмп се очаква да се провали в залата, след като само 13 републиканци се присъединиха към колегите си от Демократическата партия на гласуването през миналия месец за блокиране на извънредното положение на президента. Демократите ще се нуждаят от повече от 50 републиканци, които да гласуват срещу Тръмп, за да отменят неговото вето.

За да се отмени президентското вето, се изисква мнозинство от 2/3 във всяка камара на Конгреса. Нито Камарата на представителите, нито Сената изглежда имат достатъчно гласове, за да достигнат този праг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук