на снимката: Аман Тулеев, бивш губернатор на Кемеровска област, източник: ТАСС

Губернаторът на руския град Кемерово подаде оставка. Причината е пожарът в търговския център „Зимная вишня“, при който загинаха 68 души. Президентът на страната Владимир Путин прие оставката на Аман Тулеев и назначи за временно изпълняващ длъжността ръководител на региона вицегубернатора Сергей Цивилев, предаде ТАСС. Указът влиза в сила в деня на неговото подписване.

Тулеев коментира, че оттеглянето му е единственото правилно и смислено решение в този момент. 73-годишният поддържник на Путин е начело на областта от 1997 година. По данни на Агенция Франс прес, племенницата на вече бившия губернатор е една от жертвите на огнената стихия в мол „Зимная вишня“.

„Смятам това решение за правилно, осмислено и единственото възможно. Невъзможно е да изпълняваш длъжността с такова тежко бреме. Морално невъзможно е“, каза Тулеев по повод оставката си.

Трагедията предизвика масови протести и обвинения към управляващите в прикриване на истината за броя на жертвите и несправяне със ситуацията. Според разследващите, алармата при пожар е била в неизправност, а изходите са били блокирани. Охранителите, които е трябвало да помогнат на хората да избягат от пламъците, са били първите напуснали горящата сграда. Разследването на инцидента продължава. Към момента арестуваните за инцидента са 7 души, сред които директорката на компанията – собственик на центъра, както и собственикът на фирмата за охрана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!