хакерска атака

Хакери от руското военно разузнаване са се опитали да проникнат в компютърните системи, обезпечаващи произвеждането на президентските избори в Съединените щати през ноември миналата година. Твърдението е на американския сайт „Интърсепт”, който се позовава на „свръхсекретен” доклад на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ.

Междувременно, една жена беше арестувана във връзка с изтичането на тази поверителна информация. Тя е работила за фирма, подизпълнител на министерството на отбраната.

Според документа на АНС, с дата 5 май, целта на руските хакери били частни фирми, които съставяли избирателните списъци или такива, които поддържат изборните компютърни системи.

В документа се твърди, че хакерите изпратили 100 имейла в навечерието на изборите, с цел кражба на информация.

Според американската онлайн медия тези операции са били тясно свързани с руското военно разузнаване ГРУ.

Не става ясно дали тази руска хакерска намеса се е отразила върху резултата от президентски избори. Това обаче е сигнал, че руските хакери са проникнали в американските системи много по-отдавна, отколкото се предполагаше.

Разузнаването на САЩ отказа да коментира въпроса.

Досега службите твърдяха, че руските хакерски атаки по време на предизборната кампания не са се отразили на изхода от надпреварата. Те обаче обвиняват Русия, че се е опитала да дискредитира демократката Хилари Клинтън, която впоследствие загуби от кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

Конгресът на САЩ води разследване за евентуални връзки между щаба на Тръмп и Москва. Тези разкрития идват в много напрегнат момент – след броени дни предстои изслушването в Сената на бившия директор на ФБР Джеймс Коми. Той беше внезапно уволнен от президента Доналд Тръмп миналия месец. Именно Коми се занимаваше с разследването за евентуална руска намеса в изборите за президент.

Джеймс Коми бе назначен от Барак Обама, с 10-годишен мандат, но изкара само 4. По време на неговото управление на разузнаването бяха открити нарушения при правилата за водене на служебна кореспонденция от кандидатът за президент Хилари Клинтън, която обвини Коми, че е повлиял на нейния резултат.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук