Хамид Хамид
на снимката: Хамид Хамид

ДПС ще подкрепят вота на недоверие, внесен от БСП по темата екология. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг Хамид Хамид.

БСП обявиха, че имат намерение да внесат вот на недоверие срещу правителството още преди новогодишните празници. В този смисъл, това предшестваше и действията на правораздавателните органи в тази посока. Ние лично от ДПС се въздържаме да коментираме действия на прокуратурата, още повече, че тече разследване и няма да го коментираме. Но във връзка с вота – ДПС е опозиционна партия, ДПС ще подкрепи този вот. Предстоят срещи с колегите от БСП в утрешния ден, в който да изслушаме мотивите и да преценим дали ние ще добавим наши идеи, наши виждания или само ще гласуваме. Но ние като опозиция сме против това правителство и го заявихме още от първия ден на сформирането му.”

БСП и ДПС общо разполагат с 104-ма народни представители. За да бъде успешен вотът на недоверие е необходима подкрепата и на „Воля” (12 депутати), както и на независимите (8).

Хамид Хамид обаче смята, че „Воля” не са опозиционна партия и че те ще подкрепят правителството.

„Днес депутатите от „Воля”, ако бяха в зала, нямаше да бъде избран Ревизоро за министър. Те от трибуната обявиха, че напускат залата, за да могат без техните гласове да падне кворума и да бъде избран (Емил Димитров за министър на околната среда-бел.ред). Така ще действат и по вота. Обзалагам се, че те добре осребряват своето присъствие и в никакъв случай не са опозиция на това управление”, каза той.

По-рано, в декларация от парламентарната трибуна, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза:

„Сегашните кризи са олицетворение на 10-годишното хаотично управление. 10 г. се върви по инерция и се разглежда властта като персони, а не като модели на управление. Липсата на ясна визия не може да се компенсира с персонални смени. Днес време за предупреждение няма. Проблемите в управлението спират развитието на страната ни и ни връщат назад. Сериозни и тежки са проблемите, стоящи пред нас за решаване. Проблемите трябва да бъдат решени в много кратък срок и то преди да е настъпила парламентарната криза. Тежките кризи сега са достатъчно сериозни, за да няма никой илюзията, че нещата могат да продължат по същия начин”.

Той подчерта, че ГЕРБ няма с какво повече да се оправдава, управляват 10 години.

Днешните проблеми, тежки и сериозни, се дължат единствено и само на ГЕРБ, каза Карадайъ.

„30 г. след началото на прехода се налага оценката за отстъпление от демокрацията и пак благодарение на ГЕРБ. Ситуацията изисква спешни и решителни отговорни действия. Призоваваме ви за обща политическа воля да превърнем 2020 в година на консенсус по политическите и икономически приоритети на България, които да определят пътя на демократичното развитие на страната. Българското общество очаква икономически растеж, гарантирани социални услуги и европейско качество на живот. Нека всички бъдем на висотата на своите отговорности”, добави още Карадайъ.

Цялото интервю с Хамид Хамид може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!