Люис Хамилтън
на снимката: Люис Хамилтън

Шесткратният световен шампион във „Формула 1“ Люис Хамилтън ще създаде комисия за подпомагане автомобилните спортове да въвличат повече млади хора от чернокож произход.

35-годишният британец заяви в колонка в „Sunday Times“, че работи с „Royal Academy of Engineering“, за да създаде проучвателно партньорство – „комисия Хамилтън“.

„Не е достатъчно да ме посочите с пръст, или който и да е назначен чернокож работник, като значим пример за прогрес. Хиляди хора са назначени на работа по света в тази индустрия и тази група трябва да е по-представителна в обществото“, каза той.

Първият чернокож световен шампион в историята на „Формула 1“, който изрази гласно подкрепата си за скорошните протести „Black Lives Matter“, заяви, че образованието „е ключът към отварянето на по-равнопоставено общество“:

„Спечелването на титли е страхотно, но искам да бъда запомнен с работата ми за създаване на по-равнопоставено общество чрез образование. Това е нещото, което ме мотивира“.

Комисията ще изследва как автомобилните спортове могат да бъдат средство за въвличане на повече млади чернокожи чрез наука, технология, инженерство и математика.

Освен това тя ще вземе под внимание липсата на примери на подражание, бариерите за хората с различен цвят на кожата и потекло и „проблематичните практики при назначаване на хора на работа“, които означават, че по-малко чернокожи хора, които се дипломират, влизат в инженерството.

„Надявам се тази комисия да позволи една истинска промяна. Когато погледна назад 20 години, искам да видя спорта, който даде на едно срамежливо дете от работническата класа в Стивънидж толкова много възможности, да стане разнообразен подобно на сложния и мултикултурен свят, в който живеем“, завърши британецът.

Хамилтън е 6-кратен световен шампион във „Формула 1“, пред него по титли е само Михаел Шумахер – 7.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!