Северен поток 2 САЩ

Преговори по същество между правителствата на Германия и САЩ по „Северен поток-2” ще започнат, след като приключат назначенията на ключови постове в американската администрация. Независимо от това, двете страни дадоха сигнал за готовност за компромис, твърди германският вестник „Ханделсблат”, позовавайки се на собствени източници на информация.

От Министерството на икономиката

на Германия подчертават, че когато бъдат номинирани и утвърдени от компетентните институции в САЩ контактните лица и хомолозите на министъра на енергетиката Петер Алтмайер, тогава ще започне и диалогът между тях.

В момента германското правителство обсъжда „пакетно решение”, което би удовлетворило Вашингтон и би разсеяло съмненията му относно „Северен поток-2”, пише изданието. Сериозни разногласия предизвиква искането на САЩ отново да бъдат проведени преговори по договора за транзит на руски газ за Европа през Украйна. Това засяга основно и въпроса за прилагане на механизма на изключване, т.е. спиране на газоподаването по „Северен поток-2”, ако Русия намали обема на транзитирания през Украйна газ.

Германия има готовност да обсъди подобна възможности, но отхвърля автоматизма, към който се стремят САЩ. В Берлин се опасяват, че в противен случай снабдяването с газ на Германия ще бъде силно зависимо от Украйна.

„В крайна сметка не се изключва, че газов конфликт може да бъде провокиран не от Москва, а от Киев”, пише още „Ханделсблат”.

В тази връзка федералното правителство смята,

че е възможно да приеме единствено политическа декларация, в която да се споменава готовността на германските власти да спрат доставката по „Северен поток-2”, в случай че Русия окаже умишлено натиск върху Украйна.

Този вариант, обаче, също предизвиква въпроси. В Берлин смятат, че ако бъде получено разрешение за експлоатация на газопровода „Северен поток-2”, ще бъде трудно то да бъде изтеглено обратно, а компанията „Nord Stream 2 AG” може да поиска от германските власти компенсации в случай на преустановяване на доставките.

Според изданието, конфронтационната логика около „Северен поток-2” е отстъпила място на готовността за компромис и от двете страни на Атлантическия океан. Берлин се стреми да намери решение, което би му позволило да не изгуби Москва и в същото време да удовлетвори исканията на Вашингтон във връзка с проекта.

По-рано изданието съобщи, че САЩ

са дали знак за готовност да започнат диалог са свалянето на санкциите срещу „Северен поток-2”, но очакват преди това да бъдат изпълнени редица условия. Те настояват въпросът за реализацията на газопровода да бъде обвързан с механизъм, който да позволи използването му в случай на съкращаване на транзитните доставки през Украйна. Според САЩ, доставката на газ по „Северен поток-2” може да бъде преустановена, ако Москва се опита да окаже натиск върху Украйна, съкращавайки обемите на подавания таз, подчертава „Ханделсблат”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!