Кандидатите за вицепрезидент на Съединените щати –  Майк Пенс и Камала Харис –  се изправиха един срещу друг в първия и единствен дебат помежду им преди  изборите за държавен глава на 3 ноември.

Камала Харис и Майк Пенс

Дебатите се проведоха в зала на Университета на Юта в Солт лейк сити. Двамата кандидати седяха на разстояние от 3,6 метра, разделени от преграда от плексиглас заради пандемията от коронавирус. Водещ на дебята бе Сюзън Пейдж от „Ю Ес Ей Тудей“.

Основната тема на дебата -пандемията

Вицепрезидентът на Съединените щати Майк Пенс защити политиката на правителството на Доналд Тръмп за борба със заразата от  коронавирус, а опонентката му от Демократическата партия Камала Харис я определи като най-големият подобен провал в американската история, съобщи Асошиейтед прес.

„Американският народ стана свидетел на най-големия провал на която и да било президентска администрация в историята на нашата страна“, бяха първите думи на кандидатката на Демократическата партия за вицепрезидент на САЩ.

 

Харис обвини властите, че са омаловажили сериозността на проблема, въпреки че са знаели за него.

Вицепрезидентът не се забави и атакува Байдън, заявявайки, че планът му за борба срещу коронавируса „изглежда малко като плагиатство“. Той посочи, че планът обхваща неща, които са предприети от правителството – тестване и разработване на ваксина.

„Нашата страна премина през изпълнен с предизвикателства период тази година. Но искам американският народ да знае, че още от първия ден президентът Тръмп постави здравето на Америка на първо място“, каза в отговор Пенс.

 

Тонът на дебата- доста по-спокоен в сравнение с този между Тръмп и Байдън

На вицепрезидентския дебат нямаше сериозни словесни престрелки и хаос като на първия президентски дебат. Но, когато Пенс се опитва да прекъсне Харис, докато говореше за данъчния план на Байдън, сенаторът заяви ясно, че тя ще завърши изречението си без прекъсване: „Ако нямате нищо напротив, оставете ме да завърша“.

Харис искаше да каже, че Байдън няма да увеличава данъците на тези, които правят по-малко от 400 000 долара, нито ще забранява фракинга. Когато модераторът се опита да я прекъсне, тя заяви: „Прекъсвате ме, бих искала да завърша“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!