Художествено изображение на ракета "Циркон" в полет

Русия е изпробвала своята хиперзвукова крилата ракета „Циркон“ и успешно е уцелила цел в Баренцово море, рапортува висш командир на Владимир Путин на 68-ия рожден ден на руския лидер днес, съобщи „Ройтерс“.

Говорейки с президента по видеовръзка, Валери Герасимов, началник на генералния щаб на армията, каза, че пробният пуск във вторник е извършен от кораба „Адмирал Горшков“, който се намира в Бяло море в северната част на Русия.

Путин, който обеща да засили военното присъствие на Русия в Арктика, говори за хиперзвукови ракети и ново поколение руско оръжие в реч от март 2018 г. Той похвали тестовия старт в сряда.

„Това е голямо събитие не само за живота на въоръжените сили, но и за цяла Русия, за цялата страна“, каза Путин на Герасимов.

Тестът на „Циркон“ идва на фона на напрежението във връзка с контрола на оръжията между Русия и САЩ. Новият СТАРТ, последният обхватен пакт за ядрени оръжия между двете страни, трябва да изтече през февруари.

Герасимов каза, че ракетата е уцелила целта си на разстояние 450 километра (280 мили) за четири минути и половина, след като е достигнала хиперзвукова скорост над 8 Мах.

Той добави, че тестовете ще продължат и че руските надводни кораби и подводници ще бъдат въоръжени с ракетата, когато тези тестове приключат.

Съобщава се, че Русия е изстреляла ракетата успешно от военен кораб за първи път през януари.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!