Лондон коронавирус бар

Британският премиер Борис Джонсън ще нареди затварянето на кръчмите и ресторантите в голяма част от Северна Англия от понеделник като мярка срещу разпространението на коронавируса. Това съобщава вестник „Сън“.

Според изданието новите ограничения ще обхванат и градове като Манчестър и Ливърпул. Вестникът посочва, че училищата, офисите и магазините ще останат отворени.

Заради новите мерки Джонсън е изправен пред бунт от депутати, местни лидери и дори близки негови съюзници, допълва в. „Сън“.

Депутати от торите са го помолили  да не копира случващото се в Шотландия, която вече затвори кръчмите. Премиерът на Шотландия Никола Стърджън вече затвори кръчми в централна Шотландия за поне две седмици, за да се справи с вълната от коронавирус. Бившият министър сър Иън Дънкан Смит предупреди премиера Борис Джонсън, че ще торите ще го бойкотират, ако копира дейстивията на Стърджън.

Планът предвижда разделяне на страната на определени нива на заразяване

Според вестника страната е разделена на отделни нива, взависимост от разпространението на заразата.  Като в ниво 1 ще бъдат приложени настоящите мерки за социално дистанциране, „правилото на шестима“ и налагането на комендантски час от 22:00

Районите от ниво 2 ще имат същите ограничения плюс забрана за смесване на домакинствата.

Огромните части от засегнатите от вируса Северозападна и Североизточна Англия автоматично ще попаднат под ниво 3, в което кръчмите, ресторантите и други хотелиерски бизнеси ще бъдат затворени.

Министрите все още разработват други подробности, като например дали центровете за развлечения и фризьорите остават отворени или затворени.

Училища, работни и търговски магазини ще останат отворени.

Мерките ще бъдат наложени за ограничен период – със сигурност за няколко седмици -, но тепърва ще бъдат договорени напълно.

Един от най-близките съюзници на Джонсън, бившият министър  Джейк Бери, заяви пред The ​​Sun: „За Англия би било икономическо самоубийство да следва този път“.

Настъпващите ограничения се налагат, тъй като случаите в Северозападната част на страната са се увеличили с 56% през първата седмица на октомври, а приемът в болници е нараснал с 46%. В Североизточния регион броят на случаите се е увеличил с 46%, а броят на настанените в здравни заведения с 45,9 на сто.

Бизнесът поиска помощ от държавата

Разтревоженият шеф на ресторант Карл Стафорд завява пред „Сън“, че бизнесът ще бъде притиснат до стената, ако правителството не се намеси и не му помогне.

45-годишният Карл, който управлява гръцки ресторан в Нюкасъл, каза: „Едва ли нещата могат да се влошат. Днес се мъчех да платя наема.

„Но ако затворят напълно избрани градове, надявам се, че са въвели пакет от мерки, които да помогнат за поддържането на ресторанти като моя и всички кръчми и барове живи.

Кметът на Манчестър каза, че Северът ще се противопостави на всякаква нова блокада, освен ако правителството не изготви план с местните лидери.

„Няма да ни бъде наложена система от нива, без да имаме способността да видим и да се съгласим с детайлите.“

Джеймс Рамсботъм, главен изпълнителен директор на Североизточната търговска камара, каза, че задаващото се повторно блокиране на бизнеса ще бъде „опустошително“ за местната икономика.

Той каза пред The ​​Sun: „Търговията на дребно и гостоприемството абсолютно разчитат на трите месеца преди Коледа, за да ги видят през следващите девет месеца на търговия.

Вчера Обединеното кралство съобщи за 14 162 нови случая на Covid-19 и 70 смъртни случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!