Роберта Мецола

Днес Европейският парламент ще гласува окончателния вид на резолюцията за върховенството на закона в България. Дебатът започна още в понеделник, когато бяха изтъкнати много проблеми у нас. Инициативата за дебата е на евродепутата от „Демократична България/ЕНП Радан Кънев и колежката му от БСП//Прогресивен алианс на социалистите и демократите). Елена Йончева.

През изминалите два дни бяха направени общо 49 предложения за поправки, от които 36 са на малтийската евродепутатка Роберта Мецола, 9 – на Ангел Джамбазки. Повечето от предложенията целят да смекчат критиките към премиера и правителството, коментират анализатори.  

Активността на Мецола

Малтийската евродепутатка Роберта Мецола, която внесе 36 поправки в резолюцията за България, изтегли част от спорните си предложения. По-рано от „Отровното трио” в България обявиха, че ще съдят малтийката за клевета.

„Протестът сме огромна сила и оказваме влияние и промени върху целият Европейски съюз! По малко от час след обявлението, че ще съдим евродепутата от Малта – Роберта Мацола за клевета, същата е изтеглила от внесените поправки към резолюцията текста, че протестите са финансирани от Божков…..“, написа във Фейсбук адв. Николай Хаджигенов.

В съобщение в „Туитър” вчера Мецола оповести, че е оттеглила предложението си, в което твърди, че „известен магнат на казина, туризъм и строежи, срещу когото са повдигнати 18 обвинения, финансира продължаващите протести.”

„Поемете въздух, хора. Групата на ЕНП никога не е казвала или възнамерявала да казва, че който и да било протестиращ в България е платен. Всъщност, повечето от нашите поправки укрепват правото на протести. Разбираме, че въпросното предложение е било обект на неправилна интерпретация и затова го оттегляме“, допълва Мецола.

Все пак малтийката не се отказва от предложението си да бъдат добавени случаите с президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления.

„Президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция“, се казва в друга искана от нея поправка.

Мецола предлага текст за отпадане на мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка, както и друг, в който да се отбележи, че няма изискване за прозрачност на собствеността на медиите онлайн, а пропуските в регулаторната рамка за тях често се експлоатират от проруски медии.

Реакцията в социалните мрежи

Въпросът кой и как е мотивирал активността на малтийската евродепутатка стана водеща тема в социалните мрежи.

Стотици потребители от България са писали в профилите й в интернет.

А рано тази сутрин потребители сигнализираха, че Мецола е блокирала българските IP адреси, което означава, че никой от България не може да се свърже с нея. Поне не през официалните й профили.

Недоволството срещу активността на малтийката, която очевидно познава в дълбочина политическите процеси у нас, обаче не спира.

Активни граждани дори са направили българска фейсбук страница на Мецола, в която всеки може да изрази мнението си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук