Ангел Кунчев
на снимката: Ангел Кунчев

В България лекуваме пациентите със същите медикаменти, с които беше обявено, че е лекуван и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Това са ремдесивир и дексаметазон, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на щаба за борба с коронавируса. По думите му в страната се провежда най-доброто възможно лечение.

Не се налага затягане на мерките или налагането на нови. Единствено, което ще продължим да правим, е да осъществяваме контрол. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Не се налага затягане на мерките

Ако се носят маски на закрито, спазва се дистанция и се провеждат редовни дезинфекции няма да има нужда от затягане на мерките, категоричен бе министърът.

Предвижда се среща с Асоциацията на собствениците на заведения, за да се припомнят задължителните мерки в тях, каза Ангелов. Той допълни, че ще се засилят и проверките.

От следващата седмица в София вероятно ще започне прилагане на комбинирани тестове за откриване на грип и коронавирус, съобщи директорът на Столичната Районна здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Той допълни, че в момента вървят техните финални тестове.

По време на брифинга стана ясно, че отпада задължителният PCR тест за лицата, които са били под карантина.

„Има доказателства, че след 14 ден те не могат да са заразни“, увери здравният министър Костадин Ангелов. Той се позова на редица изследвания.

Няма недостиг на легла в болниците, ситуацията е под контрол

Към 7 октомври има 1033 случая с пациенти, хоспитализирани с коронавирусна инфекция, от които 53 са в интензивни отделения.

Броят на леглата за терапевтични грижи е 7307. За коронавирусно лечение, нуждаещи се от интензивни грижи разполагат с 1108 легла.

Заетостта на леглата към настоящия момент е 5% от пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи.

100 деца са с коронавирус, а над 3000 под карантина

Към днешна дата общият брой на деца и ученици, дали положителен тест за COVID-19, са 101, 3268 са карантинирани.

Положителните на инфекцията учители са 133, карантинирани са 119.

От всички паралелки в училища на 1000 паралелки 3 са карантинирани и не ходят на училище, съобщи проф. Ангелов.

Имаме абсолютно ниски нива на заболеваемост по отношение на децата в училища, категоричен бе здравният министър.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че сега България е на 24 място в ЕС по брой на болни на 100 хил. души с показател 43.19. По отношение на смъртността, страната е на 7-мо място.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!