Доц. Петър Чолаков гешев
Доц. Петър Чолаков.

В четвъртък ГЕРБ, ДПС и БСП композираха политически експрес, за да променят изборното законодателство. По настояване на ДПС, трите партии форсираха процеса и с рязък финт фактически убиха машинното гласуване. Видя се, че основният аргумент за връщането на хартиената бюлетина („за да има избор между нея и машината”) не е бил нищо повече от залъгалка за електората.

Малко по-късно хартиеното мнозинство изглежда се уплаши от стореното. Поредният лупинг утвърди смесена форма на гласуване – с хартия или на машина; в секциите под 300 избиратели остава само хартиеният вот.

Какво целят?

Трескавото бързане и обратите на „хартиената коалиция” издават основната ѝ грижа: провеждането на вот при максимално изгодни за самата нея условия. Излъчването на редовно правителство, приемането на закона за държавния бюджет, ангажиментите по плана за възстановяване и устойчивост и др. ключови теми за обществото остават на заден план за ГЕРБ,

Досега, от стратегическа гледна точка, ГЕРБ оползотворяваха максимално добре картите, които им отредиха избирателите. Бойко Борисов декларира готовност за сформиране на правителство с мандата, който има ГЕРБ като първа политическа сила. При това лидерът на формацията, който според скромната му самооценка е „най-подготвен” да бъде премиер, дори любезно отстъпи „царската корона“.

В ГЕРБ заложиха за пореден път и на етюда за доброто и лошото ченге. Депутатите на партията, например, първоначално бяха за премахване на избирателен район „Чужбина“ и на обществения съвет към ЦИК, лидерът на

формацията обаче им възрази и ги вразуми… По настояване на Борисов, ГЕРБ уж направиха отстъпки към ПП и ДБ.

Дотук политическата хореография бе режисирана перфектно: в общи линии всичко изглеждаше естетично и демократично. Тези 123 гласа, които в четвъртък погребаха машинното гласуване, смъкнаха завесата. Те показаха лицемерието на пиесата, играна от ГЕРБ и техните партньори. Освен всичко друго, този вот окончателно запокити БСП в орбитата на партиите на Борисов и Доган.

Ще им излязат ли сметките?

Всички техники за манипулиране на изборите, прилагани у нас през последните 30 години, са разработени и усъвършенствани именно на терена на хартията. Търговците на гласове потриват доволно ръце.

ГЕРБ, БСП и ДПС изглеждат убедени, че връщането на хартиената бюлетина ще повиши активността на техните избиратели и същевременно ще намали тежестта на вота за партии като ПП и ДБ. Сметките им обаче могат да се окажат криви.

Какво ново, конструктивно и демократично ни предлага хартиеното мнозинство в 48-ото НС? Политически маневри, издаващи жажда за власт на всяка цена, промяна за пореден път на изборните правила в „12 без 5”, загърбване на значими за цялата държава проблеми в името на дребнави, котерийни сметки? Нима тези „чудеса от храброст” могат да мотивират избирателите?

Студено, блудкаво и безвкусно блюдо

Хартиената коалиция едва ли ще прерасне в управленска. В БСП ще допуснат тежка политическа грешка, ако участват, или дори само ако подкрепят правителство на (доскоро) основния си опонент ГЕРБ. В частност за лидерката Корнелия Нинова това би означавало да сложи главата си в торба-подарък за противниците ѝ в президентството, в партията и в загряващата нова-стара левица на Георги Първанов.

Шансовете за редовно правителство са минимални и с другите два мандата. Така и този парламент ще бъде безплоден.

Невъзможност и/или нежелание за реализиране на редовен кабинет, тупане на топката, докато удари часът за поредните предсрочни избори – това е студеното, блудкаво и безвкусно блюдо, което политическият елит за пореден път сервира на избирателите.

Дори изборните трикове да върнат част от хората пред изборните урни, нетният ефект от „хватките” може да се окаже противоположен на замисъла, ако лавината на отвратените от партиите и политиката е още по-голяма от преди.

Текстът е препубликуван от „Дойче веле“, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук