Лукойл, петрол

„Демократична България“ внесе законопроект, в който се дава възможност държавата да поеме оперативния контрол над „Лукойл” за срок от шест месеца, съобщиха от формацията. „Готови сме със законодателство, което позволява българското правителство, при необходимост и при много внимателно подбрани условия, да поеме оперативния контрол върху рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас”, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Формацията посочва, че, като инструмент за гарантиране на сигурността и енергийната независимост на страната, мярката е част от депутинизацията на България.

„Поемането на оперативния контрол ще става със заповед на министъра на икономиката и индустрията, след препоръка на консултативния съвет във ведомството. Особеният контрол може да продължи до 6 месеца, като може да се удължава само веднъж. Защитата на националната сигурност е от особена важност за демократичното общество, от друга страна е защитена и частната собственост. Ние сме приложили възможно най-консервативния подход, защото за разлика от Германия не въвеждаме експроприация, а само първия етап – оперативен контрол“, обясни Надежда Йорданова.

По думите на Ивайло Мирчев от ДБ „Лукойл“ се възползва от дерогацията на ЕС за внос на руски петрол и действа в ущърб на националната сигурност и на българския данъкоплатец“.

„С оперативния контрол ще бъде постигната главната цел – петролът, който се внася от Русия, сорт Уралс, ще бъде насочен към вътрешния пазар, в резултат на което цените за българските потребители сериозно ще спаднат. Германия и Италия направиха вече това с газохранилищата и рафинериите на “Газпром”, “Роснефт” и “Лукойл” и така не позволиха да се стигне до енергийна криза“, посочва още той.

Народният представител от ДБ Мартин Димитров пък посочи, че формацията призовава „правителството да изпълни обещанието си и да прекрати концесията на пристанище „Росенец“, въведена през 2011 г.“.

„Искаме от правителството да си върнем „Росенец“ веднага, сега е моментът!“, посочва Димитров.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук