Премиерът на Нидерландия Марк Рюте
На снимката: Марк Рюте. Източник: БТА

Нидерландия ще се съгласи следващата седмица Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, предаде Нидерландската радиопредавателна корпорация.

Правителството на скандинавската държава реши на заседание днес, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген.

Нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра е заявил, че все още е „твърде рано“ да се постигне съгласие за присъединяването на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност, посочва БТА, цитирайки Нидерландската радиопредавателна корпорация.

На 8 декември ще се проведе среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС и разширяването на Шенгенското пространство с трите държави е включено в дневния ред. Повечето членки на Евросъюза вече са взели решението си по-рано. На срещата министрите трябва да постигнат единодушно съгласие за приемането на нови държави.

„Дори ако Нидерландия е единствената, която гласува против, България няма да получи разрешение“, коментира Нидерландската радиопредавателна корпорация.

На пресконференция днес нидерландският премиер Марк Рюте е заявил, че решението да бъде блокирана България не е политическо, а се основава на факти. Той е подчертал, че Нидерландия не била единствената държава, която имала съмнения по въпроса.

В телефонен разговор с канцлера на Австрия Карл Нехамер президентът Румен Радев е заявил, че страната ни е мобилизирала всички налични ресурси, за да устоява на безпрецедентния миграционен натиск по границата, съобщиха от прессекратариата на държавния глава.

„Страната ни е признателна за подкрепата на Европейския съюз. Очакваме обаче признаване на постигнатото и солидарност от нашите европейски партньори чрез приемането на България в Шенген без допълнително забавяне“, посочва Румен Радев. Според него блокирането на страната ни за Шенгенското пространство ще има демотивиращ ефект върху служителите на реда, които продължават професионално да изпълняват служебните си задължения.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук