Дмитро Кулеба
На снимката: Mинистърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

Пакети, съдържащи „очи на животни“, са били изпратени до украински дипломатически мисии в Европа, съобщи външното министерство на Киев в петък. Пет украински посолства и три консулства са получили „окървавени“ пощенски пакети с животински очи. Това се случва, след като по-рано тази седмица в посолството на Украйна в Мадрид избухна писмо-бомба.

Пощенските пратки с животински очи са били доставени до посолствата в Унгария, Нидерландия, Полша, Хърватия и Италия, както и в генералните консулства в Неапол, Италия и Краков, Полша, а още и в и консулството в Бърно, Чехия.

„Самите пакети бяха наситени с течност с характерен цвят и имаха съответната миризма. Разследваме значението на това съобщение“, се казва в изявление на украинското външно министерство, цитирано от световните агенции.

Входът на апартамента на украинския посланик във Ватикана също беше вандализиран, а посолството в Казахстан получи фалшив сигнал за бомба.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заклейми инцидентите като „добре планирана кампания за терор и сплашване“ на украинските чуждестранни мисии.

„Неспособни да спрат Украйна на дипломатическия фронт, те се опитват да ни сплашат. Веднага обаче мога да кажа, че тези опити са безполезни. Ние ще продължим да работим ефективно за победата на Украйна“, заяви Кулеба.

Мерките за сигурност във всички украински посолства и консулства са засилени, добави Кулеба, след като тази седмица в посолството на Украйна в Мадрид избухна писмо-бомба.

Какво се случва с разследването на бомбите в плик?

Испанските сили за сигурност разследват серия от писма-бомби, изпратени до политически, военни и дипломатически обекти, пише „Политико“.

Устройствата са изпратени до посолството на САЩ и кабинета на министър-председателя, както и до четири други дестинации, което предизвиква тревога за сигурността.

В четвъртък служителите по сигурността в посолството на САЩ в центъра на Мадрид откриха запалително устройство, изпратено по пощата. Околният район беше отцепен, докато полицията влезе в сградата. Никой не е пострадал, тъй като устройството е било деактивирано.

Това беше само последният от пет подобни случая, сред които бяха украинското посолство, кабинетът на испанския министър-председател, министерството на отбраната, производител на оръжие и военна база.

Характерът на целите на пакетите породи предположения за връзка с Русия. Испания е поддръжник на украинския президент Володимир Зеленски и на 19 ноември Министерството на отбраната обяви, че е на път да изпрати нова пратка с военна помощ за страната, за да ѝ помогне да отблъсне руските сили.

Националният съд започна разследване на евентуални престъпления, свързани с тероризъм, а обществените сгради бяха поставени под тревога, въпреки че нивото на терористична заплаха не беше променено.

Първият сигнал за бомба беше подаден в сряда, когато служител на украинското посолство в Мадрид беше ранен, тъй като съдържанието на пакета, който той отворил, се възпламенило. Той е получил медицинска помощ за наранявания на ръцете, но не е бил хоспитализиран. Той е бил единственият човек, пострадал от устройствата.

Пакетът е бил адресиран до украинския посланик Сергей Похорелцев. Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба нареди да се засили охраната на всички посолства на страната му.

Похорелцев сякаш намекна за възможно руско участие, като заяви: „Знаем, че нашият враг е терористична държава и можем да очакваме всичко.“

Поредицата от нападения обаче започна още по-рано от инцидента с посолството: На 24 ноември стана ясно, че в кабинета на испанския министър-председател Педро Санчес е била изпратена писмо-бомба, което е било деактивирано.

Държавният секретар по сигурността Рафаел Перес заяви, че веществото, съдържащо се в пратката, изпратена до кабинета на министър-председателя, е „съединение или съставка със сходни характеристики с материала, използван за фойерверки“.

Вестник El País публикува снимка на пакета, изпратен до министър-председателя, който е изработен от картон, има размери 10 на 18 см. и е писан на ръка. Изпратен е с обикновена поща.

Друг пакет е изпратен до кабинета на министъра на отбраната Маргарита Роблес, където също е деактивиран в четвъртък.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук