Десислава Атанасова
На снимката: Десислава Атанасова

Десислава Атанасова ще вземе мандата за съставяне на кабинет от президента Румен Радев, което означава, че тя ще бъде и избраникът за премиер на ГЕРБ. По конституция президентът „възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство“. Това съобщи „Свободна Европа“, позовавайки се на депутати от партията на Бойко Борисов. 

В момента Атанасова е председател на групата на ГЕРБ-СДС в парламента.

По-рано днес зам.-председателят на партията Томислав Дончев обяви пред журналисти, че ГЕРБ ще предложи кабинет на малцинството и ще бъде подложен на гласуване в Народното събрание. Вижте повече.

„Ще използваме оставащата седмица или 10 дни във всякакви опити да реализираме първия мандат, което не изключва и варианта с кабинет на малцинството. Задължени сме от всички български граждани, гласували за нас“, посочи Дончев. И добави, че ГЕРБ-СДС няма да предложи кабинет, който няма да свърши полезна работа. „Освен отбора експерти и управленци, голяма отговорност са и приоритетите, които ще реализират. Ако има опит за рестарт на разговорите, той ще бъде фокусиран върху управленска програма“, каза още Дончев.

Припомняме, че от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ отхвърлиха възможността да подкрепят мандата на ГЕРБ. Според Кирил Петков той може да бъде реализиран с подкрепата на ДПС и БСП.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук