депутати

На пленарното заседание в петък народните представители ще разгледат на първо четене промени в Изборния кодекс. Сред предвижданите промени е и връщането на хартиената бюлетина в изборния процес. Влизането на точката в дневния ред за седмицата скара депутатите, но в крайна сметка гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП осигуриха гледането на промените да влезе в дневния ред.

Промените пък ще се гледат днес в комисия, което значително ускорява процеса по евентуално връщане на хартиената бюлетина.

От „Продължаваме промяната“ предложиха точката да не се гледа, но предложението беше отхвърлено с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП. „За“ отпадане на точката освен от ПП, гласуваха още от „Демократична България“, „Възраждане“ и „Български възход“.

Законопроектът, който предвижда възможност за гласуване с хартиена бюлетина, бе внесен от БСП. БСП настояваха за преразглеждане на изцяло машинното гласуване и в предходния парламент. Вижте повече.

За връщане на хартиената бюлетина в предходния парламент настояха още от ГЕРБ и от ДПС. Различните проекти на закони не бяха разгледани, тъй като мнозинството депутатите не позволи те да влязат в дневния ред. Емблематичен стана случаят, когато един-единствен глас не достигна, за да започне дебат по темата – това се случи, благодарение на служебния министър на правосъдието Крум Зарков, който не гласува заедно с парламентарната си група, а „против“ разглеждане на промените в Изборния кодекс.

След въпросните гласувания, потребителите в социалните мрежи измислиха термина „хартиена коалиция“ между ГЕРБ, ДПС и БСП, чиито мнения „за“ връщането на хартиената бюлетина имат допирни точки. Тези допирни точки проличаха и днес в гласуването точката да влезе в дневния ред.

В последните няколко избора беше отчетено, че гласуването с машини е намалило купения и корпоративния вот, недействителните бюлетини, проблемите с изборните протоколи. Според много експерти гласуването с хартиена бюлетина увеличава манипулациите на вота.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук