Малко след 13:00 часа днес започнаха консултациите между държавния глава Румен Радев и парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС). ДПС посочиха, че има необходимост от диалог между партиите, защото само така може да се реши политическата криза и коментираха, че според тях най-голямата парламентарна сила – тази на ГЕРБ-СДС, има право да излъчи кандидат за министър-председател, но е редно да се говори и за политики. ДПС поздравиха служебния кабинет, че е внесъл удължение на бюджета за 2022 година, което да продължава помощта за гражданите и бизнеса. По думите им гласуване на нов бюджет в момента може да повиши държавния дълг заради предизборен популизъм. 

Президентът пожела да разбере мнението на ДПС за „състоянието на диалога в 48-мото Народно събрание и хода на преговорите за съставяне на правителство“, както и дали парламентарната група в участник в този диалог, търсена ли е от другите партии. „ДПС е партия с опит в парламентаризма и вие сте преки участници в може би най-дългите преговори за съставяне на правителство, но тогава залогът беше ясен – членството в Европейския съюз“, посочи той. Президентът поиска да знае дали и къде ДПС вижда кауза, около която може да се създаде устойчиво управленско мнозинство.

„Ако продължаваме този цикъл с трудности в излъчване на правителства, виждате ли необходимост от промяна на самата формула как да се структурират тези правителства? Знам, че от няколко години издигате идеята за програмни, експертни правителства“, допълни президентът.

Радев защити служебното правителство, назначено от него, за това, че кабинетът отказа да внесе проект на бюджет за 2023 година, а внесе само закон, с който да бъде удължен бюджетът за 2022 година до приемането на нов при редовно правителство. „Един бюджет рискува да стане обект на предизборно наддаване“, посочи президентът и поиска да разбере от ДПС как дебатите около парите на държавата могат да не се превърнат в това, повтаряйки тезата на служебния министър-председател Гълъб Донев, че ако кабинетът внесе бюджет на 2023 година, партиите ще използват обсъждането му като платформа за предизборна кампания.

Президентът пожела да разбере още позицията на ДПС по отношение модернизацията на Българската армия, както и за предоставянето на оръжия на Украйна, а също и за съдебната реформа.

Отговорите на ДПС

По отношение съдебната реформа, Мустафа Карадайъ от ДПС посочи, че Движението изготвило предложения за промени в Конституцията, но партиите в предходния 47-ми Парламент не пожелали да ги чуят.

По думите на лидера на ДПС, ако депутатите си позволят да отворят бюджета и го превърнат в „предизборен популистки инструмент“, в настоящата ситуация – „без ясно политическа отговорност, без ясно мнозинство в НС“, много лесно „с предизборния популизъм“, „завещаният дълг от 15 млрд. на година може да стане 30-35 млрд. дълг на година“.

„Според нас внуците на нашите внуци ще плащат“, посочи той.

Карадайъ приветства служебния кабинет за внасянето на удължаване на мерките към хората и бизнеса, за да продължи Бюджет 2022 към 2023 година, „но заедно с продължаването на бюджета, да продължи подкрепата“.

„Ние сме на етап, че можем да си говорим еднакво с всички“, коментира той и каза, че конструктивният диалог е задължение на всички в парламента. По думите му първата криза, която трябва да бъде преодоляна, е политическата криза. Решението пък било единствено с диалог.

Лидерът на ДПС заяви още, че около нас се развиват сложни геополитически процеси. „Колкото и да не сме преки участници, трябва да си дадем сметка, че носим отговорност за бъдещето на България“, каза той.

На въпрос от президента дали ДПС биха подкрепили правителство в първия мандат, Карадайъ посочи: „Диалог с предварително условия и линии, трудно би произвел продукт. Диалог с разделителни линии, основани на реваншизъм, омраза и противопоставянето, трудно ще произведе продукт. Затова ние, от Движението а права и свободи, на преден план поставяме диалога. Засега сме на етап разговори – еднакво си говорим с всички, но предварителните условия до голяма степен минират разговорите да не могат да прераснат в диалог. За първия мандат – най-голямата парламентарна група в НС има право да предложи министър-председател, но ние очакваме да чуем и политики„.

Радев вече разговаря с представители на ГЕРБ-СДС и ПП, като обяви, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа, и ще провежда консултациите изчерпателно, за да бъдат обсъдени кризите пред страната и възможностите за тяхното решаване.

Първата среща на Радев с париите в рамките на консултациите беше с ГЕРБ-СДС. Повече за нея – четете тук. 

Втората среща пък беше с „Продължаваме промяната“. Вижте повече.

Според Конституцията след консултации с парламентарните групи, президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група.

След предсрочните избори на 2 октомври, това е групата на ГЕРБ-СДС. Няколко дни след вота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че от партията ще излъчат контактна група от хора с безспорна евроатлантическа репутация, които да проведат кръга от преговори с политическите партии. Контактната група на президента (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси проведе разговори с ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“. „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ отказаха да участват в разговорите. „Възраждане“ не бяха поканени.

Ако ГЕРБ-СДС не успеят да предложат състав на Министерски съвет, който да бъде одобрен, вторият мандат ще отиде по втората сила – „Продължаваме промяната“. Ако и ПП не успеят да съставят управление, третият мандат ще отиде в сила по избор на президента. Ако и последният опит за съставяне на правителство се провали, следва разпускане на Народното събрание и насрочване на нови предсрочни избори.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук