Десислава Атанасова
На снимката: Десислава Атанасова

Депутатите гласуваха да удължават пленарния ден отвъд планирания край в 14:00 часа днес. Това означава, че мнозинството за връщане на хартиената бюлетина, съставено между ГЕРБ, ДПС и БСП, ще гласува докрай промените в Изборния кодекс. 123 депутати гласуваха пленарният ден да се удължи до гласуване на изборните промени, срещу 88 „против“.

Около 13:20 часа днес ГЕРБ поискаха пленарното време да бъде удължено до края на обсъждането и гласуването на второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. От „Възраждане“ дойде предложение времето да не бъде удължавано, което беше прието, а „Продължаваме промяната“ поискаха прегласуване.

Калина Константинова от „Продължаваме промяната“ аргументира защо иска прегласуване, а също и искането времето да не се удължава със започващото в 14:30 часа заседание на Комисията по електронно управление и информационни технологии. По думите ѝ на него ще се гледат законопроекти, които са основополагащи за получаването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Умолявам ви да не налагаме в дневния ред Изборния кодекс, който да компрометира други по-важни законопроекти, които отключват милиарди за бизнеса и българските граждани. Тези закони не влизат в дневния ред, но нека поне се движат в комисия, за да можем яростно със същия плам да приемем и тях“, каза Константинова.

Последва прегласуване, с което беше одобрено пленарния ден да бъде удължен, докато не бъдат обсъдени и гласувани изборните правила:

гласуване

„За“ удължаване на заседанието бяха ГЕРБ, ДПС и БСП. „Против“ удължава бяха ПП, „Възраждане“, „Демократична България“ и „Български възход“. Нямаше въздържали се.

След това пък от „Продължаваме промяната“ поискаха 30 минути почивка, която председателстващият заседанието няма право да не даде.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук