опашки граница Хърватия Сърбия

Съветът на Европейския съюз поиска от Европейския парламент да даде становище по проект за решение на Съвета, с което се предвижда присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство. Това може да стане на 1 януари 2023 г. едновременно с приемането на страната в еврозоната.

Така след като Хърватия изпреври България при приемането на еврото, сега страната първа ще влезе и в шенген, въпреки че се присъединява към ЕС цели 6 години след нас.

Съветът отбеляза, че проектът за текст, в който се предлага Хърватия да стане пълноправен член на Шенгенското пространство ще бъде предаден на Европейския парламент за консултация. След като последният публикува решението си по този въпрос, въпросът ще премине в ръцете на Съвета.

„Решението на Съвета трябва да бъде прието с единодушие от държавите от Шенгенското пространство.“, се посочва в съобщението.

Хърватия беше последната страна, която стана член на ЕС на 1 юли 2013 г. Оттогава страната прилага всички разпоредби на достиженията на правото от Шенген, с изключение на премахването на контрола по вътрешните граници.

От 2016 г. до 2020 г. страната е била обект на процедури за оценка по Шенген, а през последното тримесечие на 2019 г. Комисията заключи, че хърватските власти са предприели всички необходими мерки, за да изпълнят необходимите условия за прилагането на всички части от достиженията на правото от Шенген.

До този момент неподкрепящи присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство бяха Франция и Нидерландия поради „опасения, свързани с върховенството на закона“ в Хърватия.

След решението на Съвета Комисията непрекъснато оказваше натиск върху Съвета да започне необходимите процедури за членството на Хърватия в Шенген. През май т.г., когато представи първия по рода си доклад за състоянието на Шенген, Комисията призова Съвета на ЕС да приеме решения, които да позволят на Хърватия, Румъния и България да станат част от Шенгенското пространство без граници.

Макар България официално да е изпълнила всички изисквания за присъединяване към Шенген от 2011 година насам, останалите страни членки се притесняват от проблеми с върховенството на закона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук