Кирил Петков
Кирил Петков

Решението за изгонването на руските дипломати не е взето еднолично. Това беше поредният опит за политически маневри. Така министър-председателят в оставка Кирил Петков коментира пред журналисти в парламента темата с експулсирането на 70 руски дипломати и служители. Той подчерта, че решението на Съвета по сигурността, който той оглавява в качеството си на министър-председател, е било взето на базата на три доклада на ДАНС.

Петков бе изслушан на закрито заседание по искане на „БСП за България“, заедно с председателя на ДАНС Пламен Тончев и ръководителите на Държавна агенция „Разузнаване“ и на „Военно разузнаване“. Закритото заседание продължи близо три часа.

„Има междуведомствен доклад от МВнР и има решение на Съвета по сигурност, на който присъстваха министрите на вътрешните работи, на отбраната, външните работи, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателят на ДАНС, председателят на ДАР, директор на “Военно разузнаване“, началникът на Национална служба „Охрана“, секретарят на Съвета по сигурност и представител на президентската институция от 9 юни 2022 г“, обясни той и посочи, че се надява след изслушването народните представители да са се убедили, че това е един дълъг процес, който е завършил с връчването на нотите от страна на Министерство на външните работи, а не е негово еднолично решение.

„Днес по време на изслушването чухме всички служби. Ясно стана, че това е един дълъг процес, който е започнал още през март. Имаме първите доклади и първите записки още през март, после през април, май, юни“, коментира Петков.

На въпрос дали решението на „БСП за България“ да стопира преговорите с „Продължаваме Промяната“ няма да торпилира съставянето на нов кабинет, Петков отговори, че винаги утрото е по-мъдро от вечерта. Той не коментира въпроса дали отново ще бъде премиер при съставянето на нов кабинет с първия мандат, който се очаква да бъде връчен на „Продължаваме Промяната“.

По-рано днес именно поради това решение председателят на БСП – Корнелия Нинова, заяви, че левицата спира преговорите за съставяне на правителство с ПП и ще ги възобнови само ако бъдещият премиер не е Кирил Петков.

Относно руските дипломати, Петков увери, че и в момента посолството на Руската федерация у нас разполага с около 40 служители, което е голяма бройка в сравнение с други европейски страни.

Странно бе поведението на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който отново нададе глас и попита защо не гоним американски и европейски дипломати. Явно г-н Костадинов има къса памет и услужливо е забравил, че докато България доброволно е кандидатствала и в НАТО и в ЕС, и респективно участва в тяхната система за сигурност, то Русия има откровено враждебно отношение спрямо страната ни. НАТО и ЕС са наши партньори, а Русия избирателно спря доставките на газ първо за България от целия ЕС, а дипломатите ѝ се държат откровено неприятелски като дори си позволяват да използват заплахи.

За съжаление руската пропаганда у нас отново се опитва да насажда клише, защото мечтата им е да бъдем неутрална държава. Но е добре в този случай да се запитаме дали нашият така наречен неутралитет, няма да ни доближи до съдбата на Украйна, която не е член нито на ЕС, нито на НАТО и реално беше неутрална.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук