NATO, НАТО

В сряда НАТО покани Швеция и Финландия да се присъединят към военния съюз в една от най-големите промени в европейската сигурност от десетилетия насам, след като руската инвазия в Украйна накара Хелзинки и Стокхолм да се откажат от традиционния си неутралитет.

30-те съюзници на НАТО взеха това решение на срещата на върха в Мадрид и също така се съгласиха официално да третират Русия като „най-значимата и пряка заплаха за сигурността на съюзниците“, се посочва в изявлението от срещата на върха.

„Днес решихме да поканим Финландия и Швеция да станат членове на НАТО“, заявиха лидерите на НАТО в декларацията си, след като Турция вдигна ветото си върху присъединяването на Финландия и Швеция.

Ратификацията в съюзническите парламенти вероятно ще отнеме до една година, но след като бъде направена, Финландия и Швеция ще бъдат обхванати от клаузата за колективна отбрана по член 5 на НАТО, което ги поставя под защитния ядрен чадър на Съединените щати.

„Ще се уверим, че сме в състояние да защитим всички съюзници, включително Финландия и Швеция“, заяви Столтенберг.

Междувременно съюзниците ще увеличат присъствието на войските си в скандинавския регион, ще проведат повече военни учения и военноморски патрули в Балтийско море, за да успокоят Швеция и Финландия.

След четиричасови разговори в Мадрид във вторник турският президент Тайип Ердоган договори с финландските и шведските си колеги серия от мерки за сигурност, които да позволят на двете скандинавски държави да преодолеят турското вето, което Анкара наложи през май поради опасенията си от тероризъм.

Организацията на Северноатлантическия договор е създадена през 1949 г., за да се защити от съветската заплаха. Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари даде нов тласък на организацията след неуспехите в Афганистан и вътрешните разногласия по време на ерата на бившия американски президент Доналд Тръмп.

„Изпращаме силно послание на Путин: „Няма да спечелите“, заяви испанският министър-председател Педро Санчес в речта си.

Съюзниците се споразумяха и за първата от десетилетие насам нова стратегическа концепция на НАТО – нейния основен документ за планиране. Русия, която преди беше определяна като стратегически партньор на НАТО, сега е определена като основна заплаха за НАТО.

Нахлуването на Русия в Украйна е „пряка заплаха за нашия западен начин на живот“, добави белгийският министър-председател Александър де Кроо, като се позова на по-широките последици от войната, като например повишаването на цените на енергията и храните.

В документа за планиране за първи път като предизвикателство се посочва и Китай, като се подготвя почвата за това 30-те съюзници да планират как да се справят с трансформацията на Пекин от доброжелателен търговски партньор в бързоразвиващ се конкурент от Арктика до киберпространството.

За разлика от Русия, чиято война в Украйна породи сериозни опасения в Прибалтика от нападение на територията на НАТО, Китай не е противник, заявиха лидерите на НАТО. Но Столтенберг многократно е призовавал Пекин да осъди руското нахлуване в Украйна, което според Москва е „специална операция“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук