Консервативната и евроскептична партия „Хърватски суверенисти“ започна инициатива за събиране на подписи в опит да издейства референдум за това – дали страната да приеме еврото за своя валута, предава „Ройтерс“.

Евроскептичната партия, която има четирима депутати в 151-местния парламент, и някои малки десни съюзници трябва да съберат подписи от 10% от избирателите, или около 370 хил. души.

Десноцентристкото правителство начело с премиера Андрей Пленкович работи за приемането на еврото от началото на 2023 г. и се надява да получи зелена светлина от еврозоната през първото полугодие на 2022 г.

Според Пленкович приемането на еврото ще елиминира валутния риск, ще намали лихвите, ще подобри кредитния рейтинг на страната и ще открие пътя за повече инвестиции.

Противниците му  твърдят, че икономиката е твърде слаба и неконкурентоспособна. Тя смятат, че Хърватия не е готова да приеме еврото и че това ще доведе до ръст на цените.

Ако бъдат събрани достатъчно подписи до 7 ноември, може да се наложи Конституционният съд да се произнесе дали въпросът с приемането на еврото е бил разрешен по време на присъединяването към ЕС или дали инициативата за референдум има правна база.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!