Хашим Тачи

Подалият оставка президент на Косово Хашим Тачи вече е пристигнал в Хага, където ще му бъдат повдигнати обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, съобщава Асошиейтед прес.

Тачи, който беше партизански лидер по време на войната на Косово за независимост от Сърбия в края на 90-те години, заяви, че се отказва поста , за да защити целостта на президентската институция на Косово и да запази историческата истина коя страна е извършителят и коя жертва в конфликта, убил над 10 000 души.

„Ние сме свободолюбиви хора и не отмъстителни.Ето защо никоя претенция не може да пренаписва историята. Косово стана жертва. Сърбия беше агресорът“, каза 52-годишният Тачи на пресконференция в Прищина, столицата на Косово.

Съдът потвърди пристигането му в Хага късно снощи и публикува редактирана версия на обвинителния му акт, който първоначално беше внесен през април и потвърден от съдия на 26 октомври, решение, което вероятно ускори времето за оставка на президента.

Какви са обвиненията срещу Тачи?

В обвинителния акт освен Тачи са посочени още трима други бивши командири на Освободителната армия на Косово, които също сега са в Хага, за да им бъдат повдигнати обвинения. Те ще отговарят като членове на организирана престъпна група, създадена „за придобиване и упражняване на контрол над цялото Косово чрез средства, включително незаконно сплашване, малтретиране, извършване на насилие и премахване на считаните за опоненти “от март 1998 г. до септември 1999 г.

Обвиненията са срещу Тачи, както и срещу Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи. И четиримата ще се явят пред съда за първи път през следващите дни.

Всеки от тях има 10 обвинения, включително убийство, изтезания, насилствени изчезвания и преследване.

В обвинителния акт са изброени няколко случая на незаконно задържане и малтретиране на затворници от бойци на АОК, включително жестоки побои и токови удари и убийството на много други.

В публикувания по-рано тази година обвинителен акт  Специализираната прокуратура твърди, че мъжете са отговорни за близо 100 убийства.

Четиримата заподозрени са обвинени въз основа на предполагаемото им членство в организирана престъпна група и като командири на бойци, извършили престъпленията.

Обвинителният акт е внесен от международен прокурор, свързан със специален косовски съд със седалище в Хага, който е създаден преди пет години, за да разследва и съди бивши лидери на етнически албански бунтовници за предполагаеми военни престъпления.

Прокуратурата заяви по-рано тази година, че ще оповести публично съществуването на обвинителния акт, заради многократни усилия на Тачи и Весели „да възпрепятстват и подкопаят“ работата на съда и заяви, че се смята, че са се опитали да отменят косовския закон който създаде съда.

Формирането на съда и прокуратурата последва доклад от 2011 г. на Съвета на Европа, който включва твърдения, че бойци от АОК са участвали в трафик на човешки органи, взети от затворници и убивали сърби и етнически албанци.

И Тачи, и Весели отрекоха да са извършвали престъпления.

Повечето хора, загинали във войната 1998-1999 г. в Косово, са етнически албанци, а 1641 души все още са в неизвестност. 78-дневна въздушна офанзива на НАТО срещу сръбските войски прекрати боевете.

Весели е бивш председател на парламента и лидер на опозиционната партия, който заяви, че се оттегля от политическата си дейност, преди да бъде откаран в Холандия.

Тачи каза, че е горд, че е принадлежал на АОК, наричайки го „най-възвишената ценност на албанската нация“. Той нарече обвинителния акт „най-малката цена, която трябва да платим за свободата на нашия народ“.

В изявление на косовското правителство се казва, че докато няма решение на съда всички обвиняеми трябва да се считат за невинни

„Никой не може да съди за нашата борба за свобода“, се казва в позиция на косовското правителство.

Тачи предаде президентските си задължения на председателя на парламента Вьоса Османи, която ще изпълнявава длъжността президент.

38-годишната Османи е втората жена, която е държавен глава от следвоенните шестима президенти на Косово. Тя също посочи Сърбия като страната, извършила престъпления.

„Устойчивият мир в региона изисква жертвите и агресорите да не бъдат приравняни. Ние, косовските албанци, сме били жертва на хегемонията на геноциден режим, докато Сърбия е държавата, извършила тези престъпления.“

Тачи е избран за президент през февруари 2016 г. Настоящият му мандат приключва през април, когато се очаква Националното събрание на Косово да избере нов президент.

Реакциите на оставката на Тачи

Изследователят на Балканите на Amnesty International Йелена Сезар заяви, че обвинителният акт на Тачи и останалите висши косовски лидери ще даде надежда на „хиляди жертви на войната в Косово, които са чакали повече от две десетилетия, за да разберат истината за ужасяващите престъпления, извършени срещу тях и техните близки“.

Европейският съюз излезе с изявление, в което приветства сътрудничеството на Тачи с базираните в Хага юридически институции, заявявайки, че „силно подкрепя работата на косовските специализирани камари и прокуратурата.

Албанският премиер Еди Рама, чиято държава граничи с Косово, изрази подкрепата на страната си към Тачи в „тази битка за Косово и неприкосновената справедливост на освободителната война“.

Отношенията между Сърбия и Косово остават напрегнати

След войната Тачи създаде Демократическата партия на Косово и беше външен министър, вицепремиер и премиер, а сега и президент.

Връзките между Косово и Сърбия все още са напрегнати 21 години след края на войната, въпреки девет години преговори, посредничащи от Европейския съюз и подкрепяни от САЩ.

През 2008 г. Косово обяви независимостта си от Сърбия.Голяма част от Западния свят признава независимостта на Косово, но Сърбия, както и съюзниците й Русия и Китай отказват да го направят.

Оставката на Тачи и привличането му като обвиняем в Хага със сигурност ще стопира процеса за  постигане на споразумение между Сърбия и Косово, каквато се очакваше до няколко месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!