Хашим Тачи

Президентът на Косово Хашим Тачи представи пред парламента за разглеждане и приемане проекторезолюция по исканията на албанците от долината Прешево, регион в Южна Сърбия, населена с мнозинство албанско население, да се обединят с Косово.

В писмо до Парламента, той казва, че предложеният от него документ се основава на конституцията на Косово и „постоянните искания на албанците от долината на Прешево, насочени към институциите на Република Косово, за да защитят и подобрят положението си и да изпълнят своите исторически изисквания“ за присъединяване към Косово.

Според проекторезолюцията на Тачи, косовските институции се ангажират да „зачитат политическата воля на албанците от Прешевската долина за обединение с Косово, изразена в референдума от 1992 г., както и с борбата на Освободителната армия на Прешево, Медведжа и Буяновац.

Според идеята на Тачи, който отпреди една година се застъпва за разрешаване на спорове със Сърбия с „корекция на границите“, но без да се откаже от косовската територия, исканията на албанците от южна Сърбия за присъединяване към Косово „ще помогнат за дългосрочна стабилност и ще допринесе за постигането на дългосрочен мир в региона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!