Хавай, ураган, Лейн

Жителите на хавайския архипелаг се подготвят за преминаването на мощния ураган Лейн, чиято сила в последните часове е леко намаляла.

„Хавайските острови остават уязвими, тъй като ураганът Лейн от 4-та категория преминава южно от големия хавайски остров „, се казва в бюлетина на Националния център за следене на урагани в Хонолулу.

Президентът Доналд Тръмп прикани местните жители да се подготвят за пристигането на тази силна буря, която би достигнала максималната 5 степен по скалата Сафир-Симпсън, с ветрове със скорост от 260 км/ч , преди леко да отслабнат до 250 км/ч.

„Всички вие, които се намирате на пътя на урагана Лейн, моля, бъдете готови, следвайте съветите на държавните и местни служители, за да бъдете в безопасност“, призова Тръмп в Туитър.

За Федералната агенция за извънредни ситуации (ФЕМА) „въпросът не е дали те (хавайците) ще бъдат засегнати или не“, а да се подготвят за най-лошото.

„Те ще видят последиците от тази буря (…) Нашият приоритет в момента е, населението да е в безопасност. Ние настояваме гражданите да следят и взимат под внимание цялата официална информация“, каза на пресконференция ръководителят на ФЕМА, Брок Лонг.

Корабите и подводниците на американският флот са започнали да напускат базата в Пърл Харбър, за да потърсят убежище в морето, както изисква процедурата при екстремни метеорологични условия.

„Декларацията за извънредно положение вече е в сила, училищата и офисите са затворени“, обясни пред CNN хавайския сенатор Мази Хироно.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук