Ветровете от урагана "Дора" разпалват пожарите.

Горските пожари, които обхванаха през нощта остров Мауи – един от най-големите в Хавайския архипелаг и наричан от туристите „Земен рай“, продължават, а островът изглежда като компютърно генериран филм-катастрофа.

По последни данни досега са загинали най-малко 36 човека, а световните медии забравиха войната в Украйна и бълват кадри и коментари за тихоокеанския щат на САЩ – Хавай.

„Апокалипсис сега“, „Ад под небето“, „Огнен кошмар“ са най-често използваните изречения в репортажите за островите. Напълно унищожени са десетки села и градчета, доскоро магнит за туристите.

Мауи е в огън.

Пожарите избухнаха заради адската жега и сушата, а за бързото разпространение на огъня помага и силният вятър от урагана „Дора“, който бушува в Тихия океан на стотици километри южно от архипелага. Горещото време, причинено от климатичните изменения на планетата, се настани това лято в много американски щати, в Европа и Азия.

Горските пожари на Хаваите по правило не са толкова мащабни, колкото в Калифорния и други щати на континента, но местните хора с ужас говорят, че никога не са виждали нещо подобно. Според тях е крайно необичайно пожарите да обхванат целия остров.

Голямата част от разрушенията са в град Лахайна. Той е почти напълно унищожен от огъня и прилича на украинския Бахмут, сравнен със земята от руснаците.

Град Лахайна изглежда сякаш руската армия е минала оттук.

Спасявайки се от стихията, хората от Мауи бягат в океана с лодки и подръчни средства. Бреговата охрана на САЩ ги прибира с катерите си.

Хиляди хора са без електричество и телефонна връзка, евакуацията продължава. По информация на властите около 4000 човека все още се опитват да напуснат острова, който допреди дни беше една от най-популярните туристически дестинации в света. Няколко пожара горят и на Големия остров.

Спътникова снимка с инфрачервен филтър показва разрушенията в Лахайна.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук