Иван Гешев
Доскоро само Бог беше над Иван Гешев. Вече не е така.

Бившият главен прокурор Иван Гешев обжалва двата отказа на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) изрично да гласува подадената от него оставка, съобщи правният сайт lex.bg.

В две жалби до Върховния административен съд (ВАС) Гешев възразява срещу становището на кадровиците, че с издаването на указа на президента за освобождаването му като главен прокурор, той е освободен изцяло от съдебната система и заради това няма нужда от нарочно решение по заявлението му за напускане.

Иван Гешев твърди, че колегията най-напред е трябвало да го възстанови като обвинител във Върховната касационна прокуратура (ВКП), каквото беше първоначалното му желание, а после да гласува оставката му. Затова той иска ВАС да обяви решенията за незаконосъобразни или нищожни и да върне преписката на ПК на ВСС за ново произнасяне.

В най-общи линии идеята на новия политик, който няма никакво намерение да се връща нито в прокуратурата, нито на правния фронт въобще, е ясна. Той смята, че като е уволнен от ВСС като главен прокурор (за нарушение на Етичния кодекс), нищо не му пречи и даже му се полага да стане редови обвинител, а после, ако сам иска, да подаде оставка.

Разликата между едното и другото са едни 20 глав.-прокурорски заплати, които ще получи, ако се е махнал сам, и които няма да получи, ако са го махнали.

Всъщност той сам заплете нещата, когато на 16 юни (4 дни след уволнението му) подаде молба до Прокурорската колегия на ВСС да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура, а на 19 юни депозира ново заявление във ВСС, в което каза, че не желае вече да работи като прокурор. „Предвид това не желая да бъда назначаван като прокурор във ВКП и изобщо да продължа да работя в прокуратурата и може да приемете горното като оставка“, беше написал Гешев.

Прокурорската колегия явно не можа да приеме „горното“ като оставка, а го прие „за сведение“. Впрочем въпросните 20 заплати не са за изхвърляне, защото представляват около 280 000 лева сухи пари, които трудно се изкарват от начинаещ политик-общественик и борец за справедливост.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук