Галин Цоков
Галин Цоков Снимка: БТА

Няма да има механично прехвърляне на учебен материал от един клас в друг – това каза министърът на образованието Галин Цоков по повод предложените от ведомството му промени в учебните програми по общообразователните предмети от 1 до 10 клас.

Промените са публикувани за обществено обсъждане до 28 август. Според министъра целта на промените е да отпадне фактологическата сложност по дадени учебни предмети.

„Вече в момента получаваме определени мнения, становища от преподаватели, с които ви уверявам, че ще се съобразим. С тези промени на учебни програми не искаме да издаваме и нови учебници. Ние искаме да се олекотят учебните програми от гледна точка на оставяне на повече време да се работи индивидуално, да се работи екипно, ако трябва. Така че, няма да допуснем такива механични качвания или слизания на учебно съдържание“, обясни образователният министър.

Със заповед на министър Цоков е съставена работна група, която се обсъжда стандарт за управление на качеството в българското училищно образование.

„Защото точно този стандарт за качество и неговото управление ще ни даде тези механизми, съобразно които ще се определят критерии и индикатори, показващи коя е качествената работа в училище, какви са качествените показатели, съобразно индикаторите на съответната образователна институция, в работата на съответния учител“, коментира проф. Цоков. Днес той връчи почетното отличие на министерството „Национална диплома“ на 16 зрелостници, постигнали отличен успех по всички учебни предмети и на държавните зрелостни изпити, както и за успехи в областта на науката, технологиите, изкуствата и спорта.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук