Хеликоптер на канадските военновъздушни сили, участвал в операция на НАТО за наблюдение, с шестима души на борда, е изчезнал в международните води между Гърция и Италия, съобщава АФП. Агенцията се позовава на източници от военновъздушните сили на Гърция.

Военното командване на НАТО в Монс, Белгия, потвърди „изчезването на хеликоптер“, като подчерта, че “ операциите по издирването са в ход“.

„Потвърждавам, че е имало инцидент, свързан с хеликоптер от кораб, който е под командването на НАТО“, заяви полковник Хуанита Чанг, цитирана в изявление на Атлантическия алианс, изпратено до АФП, без да дава повече подробности.

Според първоначалната информация, хеликоптерът се е намирал извън зоната за контрол на Гърция, „на 50 морски мили от гръцкия остров Кефалония и е участвал в операция за наблюдение на района“ , осъществявана от силите на Северноатлантическия алианс.

Хеликоптерът, модел Сихорски CH-124, според източник от гръцкото министерство на отбраната, е принадлежал на канадската фрегата „Фредериктон“, от която е излетял за патрул.

Този кораб, според същия източник, е част от военноморските сили на НАТО.

Във вторник операцията по наблюдение се проведе в гръцки води и в освен канадския кораб участваха италиански, гръцки и турски плавателни съдове, каза източникът.

Но в сряда силите на НАТО напуснаха гръцките води и гръцката фрегата се оттегли от операцията, оставайки в териториалните води на Гърция.

Гръцките военноморски и военновъздушни сили са готови да допринесат за спасителна операция, „ако Италия поиска това“, според анонимен военен източник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!