Херман Ван Ромпой
на снимката: Бившият министър-председател на Белги и председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой

Следващият Европейски парламент ще бъде доминиран от проевропейски настроени представители. Това категорично заяви по време на организираната от ДЕБАТИ.бг конференция на тема: „Политиките на България в евроатлантическата реалност“ бившият министър-председател на Белгия и бивш председател на Европейския съвет г-н Херман Ван Ромпой.

„В следващия ЕП ще има проевропейско мнозинство, но европейските институции не трябва да забравят, че ще им се наложи да функционират по много по-сложен начин и ще са необходими поне три партии за формиране на мнозинство в ЕП. Без възобновено доверие в ЕС и неговите институции, болестите ще продължават“, категоричен бе Ромпой.

Основна причина за всяването на недоверие у европейските граждани е разпространяването на дезинформацията с посредничеството на социалните мрежи и в отсъствието на традиционните медии.

„Политическата стабилност е свързана с ролята на социалните мрежи – не само по отношение на разпространението на фалшиви новини, но има и тенденция към индивидуализма. С хората са свързани определени сили директно, без посредници като традиционните медии и социално-политическите единици. Така хората чуват само това, което искат, а това води до втвърдяване на гледните точки“, каза още г-н Ромпой.

По думите му у традиционните партии в цяла Европа се е развил страх от популизма.

„Мейнстрийм партиите са уплашени от популистите и антиевропейския дискурс. Страхът обаче не е направил никого по-силен. Нищо голямо не е изградено от страх“, предупреди политикиът.

Той е на мнение, че онези, които работят за Европейския проект, не трябва да забравят, че той непрекъснато има нужда от промяна и развитие.

Херман Ван Ромпой предупреди, че популистите са били принудени да променят стратегията си. След решението за Брекзит те вече не искат държавите им да напускат Общността, но искат да я разрушават отвътре. А това е много опасно.

ЕС няма да се разпадне, защото една държава е решила да го напусне, категоричен беше г-н Ромпой. За сметка на това обаче Великобритания ще бъде принудена да плати висока цена заради Брекзит и това вече се случва – от юни 2016 г. паундът се е обезценил с около 20%.

„Има цена за излизането от ЕС, където е общият пазар. Това излизане трявбва да се направи както трябва, защото иначе ще настъпи хаос, който ще принуди Обединеното кралство да преговаря отново“, предупреди г-н Ромпой.

Освн политическите измерения на Европа днес, бившият председател на Европейския съвет говори и за икономическите.

Той призова ЕС да бъде доминиран от повече слоидарност, за да може да се подготви адекватно за приближаващата икономическа стагнация. Като основа опасност пред икономическото развитие на ЕС Ромпой очерта нарастващия протекционизъм.

„Протекционизмът не защитава нито икономиката, нито хората. В ЕС трябва да работим усилено за структурни реформи, особено в икономиеския сектор, имайки предвид и изоставането на ЕС в технологичната сфера.“

ЕС е длъжен да се движи в крак с промените в света и да не изостава и на крачка от тях, смята Ромпой.

„Светът се е променил и е наистина комплексен. Не трябва да сме носталгични към стария“, категоричен бе гостът на конференцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!