аржентина

В Аржентина се проведоха митинги и шествия срещу насилието над жени.

Хиляди, момичета, жени и мъже се събраха в центъра на столицата Буенос Айрес, носейки със себе си табелки с надпис „Ni una menos“ („Нито една по-малко“) – това е лозунгът на голямо движение в Аржентина, което защитава жените. Такива мащабни събития се организират в страната за пета поредна година.

Протестиращите носеха дрехи в зелено и лилаво. Първият цвят символизира несъгласието със забраната за аборт, която съществува в страната, а втората обозначава борбата с насилието над жените и е цветът на движението.

Според Службата по въпросите на жените към Върховния съд на Аржентина през 2018 г. 278 жени са били убити по полов признак. В 56% от случаите те умират от ръцете на настоящ или бивш партньор, съпруг или годеник, а 15% са убити от роднини. 66% от престъпленията са извършени у дома. 25% от жертвите са на възраст между 25 и 34 години.

По данни на Националния статистически институт на Аржентина през последните пет години в страната са докладвани 576 000 случая на жестокост срещу жени над 14-годишна възраст. Повечето случаи на агресия са извършени срещу жени на възраст от 18 до 39 години

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!