Хиляди граждани от цяла Сърбия протестираха в събота вечерта в центъра на Белград срещу режима на Александър Вучич.

На място бяха хиляди хора, които носеха плакати с надписи  „Приключил си!“, „Не съм тъп“, изписан върху националния флаг на Сърбия.

Пред сградата на Скупщината бе издигната трибуна. Пред нея имаше огромен плакат, на който пише „Слобо приключи в Хага, а ти директно под земята“.

От трибуната наред с призивите за демокрация, за съжаление, се чуха и типичните изказвания, пропити с крайно националистическа и екстремистка риторика. Те са още едно доказателство, че демократичните ценности на Обединена Европа са далеч от сръбската действителност, пък била тя и демократична, коментират експерти.

На митинга се стекоха граждани от цяла Сърбия. Пристигнаха граждани от Крагуевац, Крушевац, Петровац, Нови сад и Сремска Митровица. Те скандират „Вучич крадец“ и носят букви, с които изписват думата „Оставка“.

Протестът минава под мотото „Един за всички“. Входът на Скупщината бе преграден от сериозен полицейски кордон.

Лошото време и дъжда не спря хората да излязат на протест. Те настояват за оставката на Вучич и неговия министър-председател Анна Бърнабич, както и за оставката на председателя на Скупщината Мая Гойкович.

Протестите в Сърбия започнаха след пребиването на политическия лидер Борко Стефанович и опожаряването на дома на един журналист.

Опозиционният „Съюз за Сърбия“, с основни лидери Драган Джилас, Вук Йеремич и Бошко Обрадович, призовават в страната да бъдат проведени честни и свободни избори, но след съставянето на преходно правителство. То трябва да организира вота в рамките на 6-9 месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!