Цветан Цветанов
на снимката: зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов

Платформата на ГЕРБ и СДС за европейските избори се припокрива с приоритетите на ЕНП – кохезионна политика, миграция, отбрана.

Това стана ясно днес по време на представянето на политическата платформа на двете партии.

„Благодаря на всички структури в страната, включително и на СДС, които правят всичко възможно, за да се подготвим максимално добре на предстоящите европейски избори.“, заяви заместник-председателят на партията Цветан Цветанов.

И добави:

„Искаме да покажем европейското лице на България”.

От своя страна председателят на СДС Румен Христов каза:

„Нямам съмнения, че днес ще бъде представена една прекрасна платформа. Въпросът е тя да стигне до българските избиратели. Опитът да превърнем дебата за Европа във вътрешнополитически дебат не е правилен. На този прекрасен отбор, на тази прекрасна платформа желая успех”.

Водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел каза, че следващият ЕП трябва да работи за намаляване на цените на роуминга в страните от Западните Балкани.

Тя добави, че сред приоритетите на партията ще бъдат премахване на фалшиви акаунти, обучения за безопасност онлайн, както в училище, така и в бизнеса, да се подобри достъпът до интернет в селски и отдалечени райони, безплатен безжичен интернет навсякъде в страните от ЕС за по-лесна свързаност на бизнеса и хората, както и създаване на Европейски център за киберсигурност.

Андрей Новаков представи платформата на ГЕРБ относно бюджетната политика на ЕС.

„Понякога европейският бюджет звучи много неразбираемо за хората. Истината е, че той прилича на един семеен бюджет. Както всяко семейство има нужда от бюджет, за да посреща своите нужди, така и всяка държава има нужда от бюджет”.

По думите му европейският портфейл за предстоящия период ще бъде 1 трилион и 30 млрд. евро.

„Фалшива новина е, че след 2020 г. парите за България ще спрат. Нашите опоненти казаха, че България внася в европейския бюджет повече, отколкото получава – това не е така. Бюджетът е тази гравитация, която ни държи заедно”, каза още Новаков.

Според него парите за земеделие се увеличават и продължава секторът да бъде приоритетен, а за малките населени райони ще има 5 млрд. лв. в следващите години.

„ЕС може да помогне на държавите в сферата на здравеопазването. Можем да си помагаме и да обменяме добри практики в Съюза. Над 70% от всички граждани от ЕС, а и ние в това число, искат ангажимент от ЕС в тази сфера, въпреки че той е приоритет”, каза Андрей Ковачев.

Преди седмица партията избра за слоган на евровота – „Европа ни чува“.

От ГЕРБ залагат на най-малко 7 евродепутати в бъдещия Европарламент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!