протестират
на снимката: Министърпредседателят на Великобритания Тереза Мей и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Няколко хиляди души се събраха, за да протестират в четвъртък в центъра на Лондон срещу работното посещение на президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп във Великобритания.

Мнозина британци не можаха да приемат факта, че през януари 2017 година премиерът Тереза Мей покани Тръмп на държавно посещение в Обединеното кралство. 1,86 млн. поданици на кралица Елизабет II се подписаха под петиция за отмяна на посещение от подобен ранг.

протестират

Парламентът тогава отказа да разгледа въпроса, но след време статутът на посещението беше действително променен от държавно на работно. Конкретни причини за това обаче не бяха посочени.

Програмата на визитата на американския президент беше така предвидена, че през по-голямата част от нея той да се намира извън Лондон или изобщо извън градски части.

протестират

За днес, 13 юли, е планирана далеч по-мащабна демонстрация. В проявата озаглавена „Спрете Тръмп“ се очаква да се включат минимум 60 хил. души. Освен това в центъра на Лондон ще се проведе 10-хиляден женски поход, който ще завърши на Трафалгарския площад.

Кметът на Лондон Садик Хан, който отдавна не крие негативното си отношение към президента на САЩ, заяви вчера, че протестите в петък не носят антиамерикански характер, а са срещу подкопаването на установени ценности.

протестират

„Особените отношения означават също, че сме готови да заявим на всеослушание, когато ценностите, на които държим, се под заплаха“, написа в своя „Туитър“ акаунт Хан.

Още по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел обаче Тръмп подчерта, че не се бои от протести и изрази увереност, че мнозинството жители на Великобритания подкрепят неговата твърдолинейна политика по въпроса за нелегалната миграция.

Сред въпросите, които Тръмп и Мей ще обсъждат ще бъдат търговските взаимоотношения между САЩ и Великобритания, както и Брекзит.

Вчера в интервю за британския таблоид „Сън“ Тръмп заяви, че вариантът „мек Брекзит“, който беше избран от правителството на Тереза Мей, ще направи невъзможно сключването на споразумение за свободна търговия между САЩ и Великобритания.

„Ако те сключат подобно споразумение, то ние ще имаме работа не с Великобритания, а с Европейския съюз и това вероятно ще убие сделката“, заяви Тръмп.

Американският лидер допълва, че ако е бил на мястото на Тереза Мей щял да постъпи по различен начин.

протестират

Тереза Мей обаче изглежда е точно на противоположното мнение. По нейни думи ще има добра възможност за споразумение със САЩ.

„Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще даде възможност на страната да постигне споразумение за свободна търговия със Съединените американски щати и да премахне бюрократичните пречки пред търговските взаимоотношения между двете държави“, заяви министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей по време на банкет в чест на президента на САЩ Доналд Тръмп.

протестират

Според Мей, присъстващите на събитието представители на британски компании осигуряват поне четвърт милион работни места в САЩ. Тя припомни също, че Великобритания е сред най-големите инвеститори в американската икономика с дял от около 20% от всички чуждестранни инвестиции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук