Ирак, протести

Хиляди протестиращи блокираха пътища и обществени сгради в Южен Ирак в неделя, тъй като последният краен срок за избор на нов премиер настъпи.

Антиправителствените митинги разтърсиха Багдад и населените с предимно шиитско мнозинство южни райони на страната от 1 октомври, като демонстрантите призоваха за основен ремонт на режима, който смятат за корумпиран и неефективен.

„Революцията продължава!“ – изкрещя един демонстрант в Дивания.

Протестиращите блокираха една по една обществени сгради в южния иракски град и поставиха банери с надпис „Страната е в процес на изграждане – моля, извинете за прекъсването“.

За една нощ протестиращите в Дивания и Басра, друг южен град, обявиха „обща стачка“.

Неделя отбелязва последния краен срок – вече продължаван два пъти от президента Бархам Салех – парламентът да избере нов премиер, който да замени Адел Абдел Махди, който подаде оставката на администрацията си миналия месец.

Властите твърдят, че съседен Иран, ключов играч в иракската политика, иска на поста да бъде поставен Кусей ал Сухайл, който е бил министър на образованието в правителството на Абдел Махди.

Но протестиращите категорично отхвърлят кандидатурата му, заедно с когото и да е от по-широкия политически елит, който управлява след свалянето на диктатора Саддам Хюсеин през 2003 г.

Протестното движение започна да отслабва през последните седмици, тъй като беше подложено на сплашване, включително убийства, извършени от милиции.

Около 460 души са убити от началото на протестите преди близо три месеца, а около 25 000 са ранени.

Но движението изглежда си върна известна увереност в неделя.

Десетки протестиращи блокираха пътища, свързващи южните градове с Багдад, преграждайки ги с горящи гуми, съобщи кореспондент на АФП.

В Кербала и Наджаф, два святи за шиитите града, стачкуващи ученици затвориха училища и хиляди от тях се включиха в протестите, съобщи АФП.

В Насирия протестиращите блокираха мостове и няколко пътища, докато всички обществени сгради останаха затворени.

Протестиращите настояват за падането на Салех и председателя на парламента Мохамед ал Халбуси, обвинявайки ги в отлагането на взимането на решение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!