Украйна, жени

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни каза, че жените, ако желаят, могат да ходят на военна подготовка. По-рано Министерството на отбраната на Украйна определи списък с индустрии и професии, за които работещите жени трябва да бъдат регистрирани за военна служба.

Списъкът включва много популярни професии: програмисти, лекари, адвокати, журналисти, музиканти, социални работници, служители в ресторанти и хотели, счетоводители, чиновници, рекламодатели и др.

 

Министерството на отбраната ще намали списъка на професиите, чиито представители трябва да се регистрират на военен отчет.

По думите на Залужни жените не подлежат на задължителна мобилизация. Главнокомандващият каза, че животът на обикновените украински жени няма да се промени.

„Въоръжените сили ще знаят какви специалисти има в страната и могат в краен случай да се присъединят към отбраната“, обясни той.

Роман Горбач, ръководител на отдела за личния състав на щаба на сухопътните войски на украинските въоръжени сили, обяви, че жените, задължени на военна служба, трябва да се регистрират до края на 2022 г., че те няма да бъдат призовавани без тяхното съгласие.

„Регистрацията на жените не се различава от регистрацията на мъжете“, каза Валери Куценко, военен комисар на Киевския регионален териториален щабен център.

Припомняме, че на 11 октомври Министерството на отбраната издаде заповед № 313, в която са изброени над 100 професии, свързани със съответните военно-счетоводни специалности, и задължава жените в тези професии да се регистрират като наборни военнослужещи. Документът влезе в сила на 17 декември. Възрастовата граница е от 18 до 60 години. Регистриралите се до сега жени са над 10 000.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук