Русия, Украйна, преговори

За Миша Новицки въпросът дали Русия ще нахлуе в Украйна не е теоретичен. Врагът се намира само на 50 метра зад бетонна стена. От време на време руски гласове се носят зловещо отвъд, през ничията земя.

„Когато запалят печките си, можем да видим дима“, казва Новицки – старши лейтенант от украинската армия, говорейки от източния фронт на Европа с Русия. Той добавя: „Всеки ден стрелят по нас“.

Конфликтът между Киев и проруските сепаратисти продължава вече близо осем години. Двете страни се изправят една срещу друга по дължината на 250-километрова „граница“ или линия на контакт, която се извива през украинския регион Донбас.

Има кални окопи, укрепени командни пунктове и сгради, разрушени от стрелбите. Новицки защитава бивша текстилна фабрика, която в момента е призрачна руина без покрив.

Всичко е тихо. В четвъртък сутринта украински войници си проправиха път към близката фронтова позиция с изглед към град Донецк. Сепаратистите са базирани на разбитото му летище, покрай някогашната писта. Прозвучават три изстрела от снайпер. Войниците ускоряват крачка. Фазан се издигна от жълто поле, маркирано с червени знаци, които предупреждават за мини и невзривени боеприпаси.

Голяма част от дипломацията от изминалата седмица също напомня за отминала епоха. Владимир Путин не крие презрението си към Украйна. Според него тя е под-суверенна: по-малко страна, повече трайна зона на руско имперско влияние и контрол.

През 2014 г. Путин превзе украинския полуостров Крим и настани сепаратистки сили в Донецк и съседния Луганск. Намеренията на Путин за след това са тревожно неясни.

Знаците са зловещи. Тази есен Москва струпа войски и тежко въоръжение точно на границата с  Украйна. Сателитни изображения, разкриха около 175 000 руски войници, и уплашиха САЩ и техните съюзници. Остава неясно дали това е просто тактика за преговори или план за инвазия.

Във вторник Джо Байдън говори с Путин два часа чрез видеовръзка. Президентът на САЩ отново потвърди ангажимента си към териториалната цялост на Украйна. Но той отказа да предложи на Путин това, което иска: гаранция, че Киев никога няма да се присъедини към НАТО.

В четвъртък Байдън информира украинския президент Владимир Зеленски за разговорите си с руския му колега. Източноевропейските нации са загрижени.

Защо Путин е избрал този момент за ескалация на напрежението  е загадка. Една от теориите е, че той осъзнава, че Украйна неумолимо се отдалечава от орбитата на Москва. От своя страна Новицки отхвърли скорошното твърдение на Путин, направено в есе, че Украйна и Русия са „един народ“.

Новицки каза: „Русия е заседнала в съветското минало. Украйна пътува в друга посока, към запад и Европа. Ние сме независима нация. Русия и Украйна не са един народ, а черно и бяло – ин и ян.

По-рано тази седмица министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников обиколи фронтовата линия, където е базиран Новицки. Той се намира в индустриална зона в град Авдиевка, на юг е Донецк, който е под контрола на бунтовниците от 2014 г.

Резников прогнозира, че в случай на атака на Москва ще има кърваво клане, като и двете страни ще понесат огромни жертви. Засега никой не знае дали танковете на Путин ще стигнат до тук.

Съществуващият конфликт може да изглежда ретро по своята същност, но това до голяма степен е война от двадесет и първи век. „Имаме по-добри оръжия, отколкото в миналото“, изтъкна лейтенант Александър Тимошук, застанал в окопен коридор, подправен с мрежа и подсилен с метални плочи.

Парадоксално е, че служителите на украинската фронтова линия казват, че не се притесняват от заплахата от нахлуване на руската войска. Те твърдят, че армията на Киев е по-силна, по-опитна и по-добре оборудвана, отколкото преди осем години, когато се смачка под руската огнева мощ.

Според Виталий Барабаш, кмет на Авдиевка, Русия скоро ще се окаже въвлечена в партизанска война, ако заграби още територия.

„Твърде много кръв вече е била пролята на фронта“, каза той на централния площад в Киев, където през 2014 г. антиправителствени протестиращи свалиха от власт проруския лидер на Украйна Виктор Янукович. Той добави: „Няма да се върнем в Русия. Никой не иска да бъде роб на Путин.“

Докато Байдън се готви да проведе по-нататъшни преговори с Москва, включително относно НАТО, хората продължават да умират. От септември 16 членове на украинските сили са убити, включително 22-годишен редник, застрелян миналата седмица. Повечето са убити от снайперисти или IED. Голям брой са и ранените.

Гражданската цена на този неразрешен конфликт с Русия е огромна. Селата, които са директно в обсега на конфликта, са предимно изоставени, с изключение на няколко възрастни жители отказват да напуснат.

Обратно на фронтовата линия на летището все още има снайперски огън. Командирът на местната бригада майор Сергей Козачок казва, че хората му са подготвени за всичко, което руската страна може да направи.

Козачок твърди, че войниците му са се подчинили на споразумението за прекратяване на огъня в Минск, подписано от Киев през 2015 г. под силен руски натиск. Забранява се използването на тежки оръжия. Украинската страна не е отвърнала, твърди той, въпреки многократните „провокации“.

Какво би било посланието му към Путин, в малко вероятния случай те да се срещнат лице в лице? Козачок се замисля за момент, усмихва се иотговоря: „Ще го ударя по ухото“.

Репортажът е в превод от „Гардиън“, заглавието е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук