руски ракетен кораб
Нов руски боен кораб, въоръжен с крилати ракето се присъедини към флота в Севастопол

Нов боен кораб „Орехово-Зуево“ пристигна в пристанище Севастопол в петък (7 декември), за да се присъедини към руския Черноморски флот в анексирания п-в Крим. Става дума за един от общо 12-те плавателни съда от класа на НАТО-вския Buyan-M, с които Русия разполага. Въоръжен е с крилати ядрени ракети „Калибр“ с обсег от 2000 км., според Руското министерство на отбраната. Друг кораб от същия клас – корветата „Визни Волочек“ се присъедини към флота в Крим през юни.

През 2016 два други такива кораба участваха във военните действия в Сирия. Черноморският флот се очаква да получи догодина още две корвети, въоръжени с ракети „Калибр“, заяви пред журналисти миналия месец говорителят на флота Алексей Рейнов.

По-рано тази седмица (4 декември) в Севастопол пристигнаха и два патрулни кораба „Дмитрий Рогачев“ и „Васий Байков“. Русия подсилва Черноморския си флот в района на анексирания  през 2014 Кримски полуостров, след като на 25 ноември плени три украински бойни кораба и екипажа им от общо 24 моряци, в района на Керченския проток.

Украинската армия е в готовност, след сблъсъците с Русия в Керченския проток

Версията на Киев е, че украинският флот е предупредил Москва за преминаването на плавателните съдове, а тя твърди, че не е получила тази информация и че украинските кораби са игнорирали предупрежденията от руската гранична охрана.

Одеса, третият най-гъсто населен град в Украйна, където се намира седалището на флота, е на линията на противопоставянето между Украйна и Русия. Ако Украйна бъде нападната по вода, това ще бъде точка на навлизане на руските войски. Ето защо украинското правителство прави всичко възможно, за да осигури бреговете на страната и достъпа към вътрешността й, и търси подкрепата на страните членки на Северноатлантическия договор (НАТО).

Ден след инцидента от 25 ноември, Украйна въведе военно положение за срок от 30 дни, в 10 региона, граничещи с Русия. Армията на страната провежда учения, но руският флот превъзхожда този на Украйна в съотношение единадесет към едно, както в по отношение на личния състав, така и по броя на плавателните съдове, каза командирът на флота на Украйна.

В сряда Украйна успешно изпробва противотанковата си ракета „Нептун“, която има обсег от 280 километра и ще бъде въведена в масово производство в рамките на една година. Украинското правителство се обърна към  държавите от НАТО с молба да разположат плавателни съдове в териториалните води на страната, за да я защитят. Изявленията на Държавния департамент на САЩ показват, че американският флот се готви да разположи военен кораб в Черно море, което допълнително ще засили напрежението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!