НАТО ще достави комуникационно оборудване на украинската армия до края на декември, заяви след срещата си с украинския президент Петро Прошенко, генералния секретар на пакта Йенс Столтемберг. Предмет на разговорите между двамата беше ескалацията на напрежението и конфликта на страната с Русия.  Оборудването е част от помощ в размер на 40 млн. евро, която съюзниците са обещали на Украйна, за да подсигури въоръжените си сили, допълни Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО потвърди подкрепата си, бившата съветска република да се присъедини към военния съюз, на което Москва остро се противопоставя.

Русия не участва в международните разговори за освобождаване на трите украински кораба, иззети миналия месец в Керченския проток, контролиращ достъпа до Азовско море в района на Крим. Москва анексира от Украйна полуострова през 2014.

Порошенко заяви, че основен приоритет за него е да иска връщането на своите моряци. Лидерите на ЕС ще обсъдят кризата между Украйна и Русия по време на срещата на върха по-късно през деня.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!