Иван Хиновски
на снимката: енергийният експерт Иван Хиновски

„Има геополитически натиск от Русия да не ни се помага, тоест България да остане зависима от „Газпром“, категоричен бе енергийният експерт Иван Хиновски в ефира на NOVA NEWS, като заяви, че го е чувал от турски бизнесмени.

Малко хора знаят, че преди месец и половина-два България е вкарала през Турция два танкера с втечнен газ с помощта на САЩ.

„Когато се намесят важни политически фактори, се урежда и логистиката“, посочи експертът. И поясни, че това било е направено като форсмажор, защото нямаме с Турция споразумение за междусистемна свързаност.

„Ние, експертите, от години повтаряме, че България и Турция трябва да подпишат споразумение за междусистемна свързаност“, каза той и добави, че в Турция има големи количества газ и България може да внася, но заради външен натиск това не е направено досега.

Хиновски обясни още, че газовата криза е преекспонирана до голяма степен политически и според него има само стагнация в доставките. „Регионът е пълен с природен газ, въпросът е да се комбинират видовете договори по начин, че да има една ниска, за да захрани потребителя.“

Според енергийния експерт криза от недостиг на газ няма да има тази година.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук