Чернохова - Лойд ОСтин - Чехия - САЩ
Чешкият министър на отбраната Яна Чернохова и американският ѝ колега Лойд Остин в Пентагона през април. Снимка: АП

САЩ ще предостави безплатно на Чехия осем военни хеликоптера Bell, съобщиха от посолството на САЩ в Прага. Чешкият министър на отбраната заяви, че това е признание за помощта, която страната членка на НАТО оказва на Украйна, съобщи „Ройтерс“.

Чехите искат да ускорят модернизацията на армията си и да приключат с използването на техника от съветската епоха, включително хеликоптери, и дариха на Украйна излишната си техника. Става въпрос за стара съветска техника, която вече виждам, че се заменя от САЩ с нова модерна такава.

Част от дебата в България относно да помогнем ли на Украйна с военно-техническа помощ беше именно тази – да дадем стара съветска техника, която след това да бъде заменена от партньорите ни с нова техника по стандарт на НАТО. По този начин можехме едновременно и да помогнем на Украйна, която знае как да борави със съветската техника и не трябва тепърва да се обучава на това, и да спомогнем за оперативната съвместимост на нашата армия със силите на НАТО, и да модернизираме армията си. Ние обаче не го направихме. За сметка на това виждаме, че Чехия вече получава техника като подарък.

„Видно е, че нашата ясна и непоколебима позиция от началото на руското нахлуване в Украйна се отплаща“, цитира вестник „Хосподаржске новини“ министъра на отбраната Яна Чернохова.

„Благодарение на нашите усилия за оказване помощ на Украйна не само спечелихме уважението на нашите съюзници, но и получихме тяхната подкрепа за модернизиране на нашата армия“, казва още тя. 

Хеликоптерите са в допълнение към 12-те поръчани по-рано и ще бъдат предоставени безплатно, като Чехия ще поеме само разходите за прехвърляне и модернизация, съобщи късно вчера посолството на САЩ в Tуитър. „С удоволствие потвърждаваме прехвърлянето на 6 броя AH-1Z и 2 броя UH-1Y в рамките на програмата „Излишни отбранителни продукти“, заяви посолството.

В резултат на това решение на Вашингтон Чехия ще разполага с 10 щурмови машини AH-1Z Viper и 10 многоцелеви UH-1Y Venom. Поръчаните по-рано хеликоптери трябва да пристигнат през 2023 г.

Преди месец Прага също така съобщи, че планира закупуването на 24 изтребителя Ф-35.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук