бебе

Холандски лекар попадна в центъра на скандал с най-малко 49 ин витро оплодени деца, родени чрез неговата вече затворена клиника, съобщи АФП. Ян Карбаат, който почина през 2017 г., е баща на 49 деца, родени след като жените са посетили неговата клиника в Ротердам. Това е станало, след като той е използвал собствената си сперма, а не сперматозоиди от избран донор, за да бъдат осеменени.

Резултатите от ДНК-тестовете „показаха, че 49 деца са преки потомци на покойния Карбаат“, се казва в изявление на организацията, защитаваща правата на жените и децата, участници в сканадала.

„Резултатите потвърждават сериозни подозрения, че Карбаат е използвал собствената си сперма в клиниката си“, добави организацията.

Преди смъртта си на 89-годишна възраст Карбаат е признал, че е станал баща на около 60 деца по време на практиката си в дискредитираната клиника, затворила през 2009 г. на фона на съобщения за нередности.

По-късно Карбаат също признал, че е смесвал сперма от различни донори и е издавал фалшиви донорски документи.

Група от заподозрени за „деца на Карбаат“ е изправила семейството му пред съда, за да им бъде осигурен достъп до ДНК профила на Карбаат, който бил заключен в сейф.

След като бяха потвърдени резултатите от теста за бащинство, представителят на организацията-защитник на децата, Лара де Уите, заяви:

„Сега, след години на несигурност, ищците могат най-накрая да затворят тази глава и да започнат да асимилират факта, че те са един от многото потомци на Карбаат“.

Едно от децата, Ерик Левер, наскоро сподели, че „не е ядосан на Карбаат“.

„Нямам чувството, че той е мамил майка ми“, каза той.“Тя наистина искаше дете, но не можеше да има от биологичния ми баща“.

Организацията за защита на децата добави, че е вероятно Карбаат да е станал донор за създаването на още повече деца, отколкото 49-те, разкрити в хода на процеса. Сперматозоидите, принадлежащи на покойния лекар, са били разпространени и в други клиники, цитира организацията холандската информационна агенция АНП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!