Владимир Левчев
на снимката: Поетът, писател и преводач Владимир Левчев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг поетът и писател Владимир Левчев анализира времето на Прехода, идването на демокрацията и всички странични процеси, свързани с това.

По думите му, макар и интелигенцията да имаше активна роля през първите години след падането на комунистическия режим, основните хора, движещи Прехода, все пак бяха членове на бившата номенклатура. По думите на Левчев техните наследници са тук и днес и това е един от основните проблеми у нас.

„Особено тайните служби от онова време и някаква част от номенклатурата всъщност станаха новите капиталисти и те ръководеха Прехода. Т. нар. „Преход” беше ръководен до голяма степен от Държавна сигурност. Това много затрудняваше нещата и продължава да ги затруднява.Нещата бавно отшумяват за това, че хората, които са свързани с тези служби, вече са на пенсионна възраст, ако са живи изобщо. Сега корупцията има други измерения, но връзката е там. Пъпната връв на мафията в България е свързана с Държавна сигурност.”

На България ще й трябват още поне 20 години, за да излезе изцяло от носталгията и руслото на комунизма, категоричен е Левчев. За да може поколенията да се сменят и животът в панелка и трабант да бъде забравен.

По думите на писателя ЕС и НАТО са най-добрите неща, случили се на България през последните 30 години. Макар и изолационизмът и протекцонизмът да са притеснителни явления в днешния свят, изходът е да си спомняме и да вярваме в евроатлантизма, категоричен е Левчев.

Цялото интервю с Владимир Левчев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!