Холандските власти са предотвратили през април опит на руското разузнаване да проникне в системите на Организацията за забрана на химическите оръжия, каза министърът на отбраната Анк Бийлевелд.

На пресконференция в Хага Бийлевелд призова Русия да прекрати кибермероприятията, насочени към „подкопаване“ на западните демокрации.

Според изявлението на ръководителя на холандската служба за военно разузнаване, в средата на април двама руснаци били бяха хванати с шпионско оборудване в хотел, в близост до централата на Организацията за забрана на химическите оръжия.

По това време тя работела върху проверка състава на веществото, използвано при атентата от март в Салисбъри, Великобритания, срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Джулия. Друго актуално разследване, водено от организацията, било свързано с идентификация на веществото, използвано при атака в град Дума, Сирия, при която пострадаха 500 човека. Веднага след атаката Вашингтон заяви, че разполага с достоверна информация, че Русия и Сирия се опитват да заличат следите от химическата, отказвайки на международните експерти достъп до район.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!